Εξηγήσεις στον ανακριτή δίνουν δώδεκα γιατροί δύο δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνται για απάτη σε βάρος του δημοσίου με την προμήθεια καρδιακών εμφυτευμάτων σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ αυτές του διεθνούς εμπορίου.
Η ζημία, σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών υγείας, φτάνει τα 7.000.000 ευρώ σε τέσσερα χρόνια, όμως οι γιατροί στις απολογίες τους τονίζουν πως επέμειναν στις προδιαγραφές των υλικών, χωρίς να έχουν άμεση σχέση με τα κόστη. Μέχρι χθες επτά γιατροί είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα απολογηθούν ακόμη πέντε.
Η έρευνα για τις προμήθειες υλικών, από τα οποία τα περισσότερα ήταν στεντ και μπαλονάκια, άρχισε το 2006 από το σώμα ελεγκτών υγείας και αφορούσε τις προμήθειες των καρδιολογικών κλινικών τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου). Τα πέντε πορίσματα που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ανέφεραν πως στις συγκεκριμένες κλινικές οι διαγωνισμοί για την αγορά υλικών καρδιολογικών επεμβάσεων ήταν μεθοδευμένοι, προκειμένου η προμήθεια να γίνεται από συγκεκριμένες εταιρείες, και οι τιμές υπερέβαιναν κατά πολύ αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά για τα ίδια υλικά.
Το 2008 η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 87 γιατρών των κλινικών των συγκεκριμένων νοσοκομείων, ωστόσο από την ανακριτική έρευνα του 3ου ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δώδεκα από αυτούς για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε βάρος του δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών. Οι γιατροί, που υπηρετούσαν σε δύο από τα ελεγχόμενα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο ΑΧΕΠΑ και στο «Γ. Παπανικολάου», κατηγορούνται για τις προμήθειες, ως συντάκτες εκθέσεων των προδιαγραφών των υλικών ή ως μέλη των επιτροπών έγκρισης των προμηθειών.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος