Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Ένας σπάνιος συνδυασμός φαινομένων πραγματοποιείται το βράδυ της 30ης Αυγούστου κάνοντας τη νύχτα αυτή ξεχωριστή. Η υπερπανσέληνος και το «μπλε φεγγάρι» συναντώνται και δημιουργούν ένα υπερθέαμα που μαγεύει όσους το αντικρίζουν.
«Μπλε φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη» ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα. Μπλε φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.
Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «Blue Moon» δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού αν και το φεγγάρι δύναται υπό κατάλληλες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να φαίνεται γαλαζωπό. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια πανσέληνο με βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Παράλληλα, ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.
Τι είναι η υπερπανσέληνος
Ο όρος “υπερπανσέληνος” επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον αστρολόγο και συγγραφέα Richard Nolle, ο οποίος αναφέρθηκε με αυτόν στο σημείο όπου η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από την Γη.
Η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, καθώς ακολουθεί μια οβάλ πορεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του άλλες φορές θα βρίσκεται πιο κοντά και άλλες φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας.
Σήμερα, η σελήνη απέχει περίπου 357.530 χιλιόμετρα από τη Γη γεγονός που την καθιστά πιο φωτεινή καθώς αντανακλάται περισσότερο ηλιακό φως στην επιφάνειά της.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.
Ο σπάνιος συνδυασμός «μπλε φεγγαριού» και «υπερπανσελήνου»
Ωστόσο, ο φετινός Αύγουστος είναι ακόμη πιο ιδιαίτερος καθώς κλείνει με τον συνδυασμό και των δύο φαινομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά που θα συμβεί αυτός ο συνδυασμός θα είναι σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται να σημειωθεί στις 04:35 τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου.
Η πανσέληνος από τηλεσκόπιο