Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει σύντομη διάρκεια εκφράζουν οι επιστήμονες. Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε πως σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα δούμε αποκλιμάκωση εντός Ιανουαρίου. Ένα ακόμα σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της Όμικρον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Θεωρούμε πως η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξασθένηση της Όμικρον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου βλέπει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρύτανης και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι η Όμικρον -με τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας να εμφανίζονται στις 24 Δεκεμβρίου- να εξασθενήσει τις επόμενες 40 μέρες αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως στη Νότια Αφρική. Ο κόσμος θα έχει ανοσοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δεν περιμένουμε τίποτα άλλο. Το άλλο σενάριο -το οποίο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- είναι η εμφάνιση ακόμη μιας μετάλλαξης περισσότερο μεταδοτικής και ακόμη λιγότερο θανατηφόρας» δήλωσε στο «Έθνος» και πρόσθεσε: «Έτσι εξελίσσονται οι πανδημίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γρίπη του 2009, που ήταν η πιο κοντινή σε εμάς πανδημία. Το 2010 δεν ήταν την ίδιας έντασης. Είχαμε περιστατικά στο νοσοκομείο, αλλά όχι πολλά, και τη μεθεπόμενη χρονιά τελείωσε. Θέλω να πω ότι η πορεία είναι κάπως έτσι. Αυτό που ζούμε τώρα είναι η εξέλιξη μιας πορείας της πανδημίας. Δεν έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης βλέπει κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου, χωρίς να αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού αλλά κάθετη πτώση τους. Αλλά και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκτιμά πως η αποκλιμάκωση του ισχυρού πανδημικού κύματος δεν θα έρθει πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η εκτίμηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ είναι ότι περίπου στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

«Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια, συμβάλλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης», είπε από τη δική του μεριά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επισήμανε, εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Ιανουάριο θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο οι νοσηλείες

Παρ’ όλες τις προβλέψεις και το ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, σημαντικό ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία θα έχουν οι νοσηλείες. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως, παρότι αυξάνονται τα περιστατικά μόλυνσης, δεν αυξάνονται οι νοσηλείες, κάτι το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η αποκλιμάκωση θα είναι ακόμα πιο ομαλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης