Zougla Newsroom
Ένα χρέος 70.000 ευρώ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας από τις αρχές του 2000 ήταν εκείνο που οδήγησε το 2005 σε κατάσχεση του κτιρίου στην οδό Αρτεμισίου 2 στη Γλυφάδα, όπου στεγάζεται η διαχειρίστρια εταιρεία των πλοίων του Σπύρου Καρνέση και συνέβη το φονικό.
Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια, για να προσφύγουν τα αδέρφια Καρνέση στη δικαιοσύνη ώστε να ανακοπεί η κατάσχεση.
Συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου 2021, τα τρία αδέρφια, ο Σπύρος, η Δέσποινα και η Μαρία Καρνέση, κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να ανακοπεί η κατάσχεση.
Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, που φέρνει στο φως η «Ζούγκλα», αναφέρεται :
«Με την υπό κρίση αίτηση, οι αιτούντες επικαλούμενοι έννομο συμφέρον ως κύριοι του κατασχεθέντος ακινήτου, ζητούν να ανατραπεί η κατάσχεση που έχει που έχει επιβληθεί στο περιγραφέν στην αίτηση ακίνητο, της οποίας επισπεύδων ήταν το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας» καθότι από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού μέχρι και σήμερα δεν επακολούθησε πλειστηριασμός».
Σύμφωνα με την περιγραφή, το ακίνητο στη Γλυφάδα, όπου συνέβη η τραγωδία από τον Αιγύπτιο δολοφόνο περιλαμβάνει ένα οικόπεδο όπου:
«Έχει ανεγερθεί πολυώροφος οικοδομή γραφείων αποτελούμενη από
1.εξ υπογείου επιφανείας 255 τ.μ
2.πρώτου ορόφου επιφανείας 330 τ.μ
3.δευτέρου ορόφου επιφανείας 330 τ.μ
4.τρίτου ορόφου επιφανείας 173 τ.μ»
Η αίτηση της οικογένειας Καρνέση τελικά έγινε δεκτή στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 και έτσι έγινε ανακοπή στην κατάσχεση του αιματοβαμμένου κτηρίου με το σκεπτικό ότι:
«Από την επιβολή της κατάσχεσης (σ.σ 2005) μέχρι και την συζήτηση της υπό κρίση αιτήσεως παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους χωρίς να επακολουθήσει πλειστηριασμός ενώ από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε να έχει εκχωρήσει νόμιμα αναστολή του πλειστηριασμού αυτού, ούτε αναγγέλθηκε τρίτος δανειστής. Συνεπώς αφού πιθανολογήθηκε και έννομο συμφέρον των αιτούντων ,οι οποίοι είναι σημερινοί κύριοι του κατασχεθέντος ακινήτου, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη».
Ο «πόλεμος» των Καρνέση
Ο Σπύρος, η Δέσποινα και η Μαρία Καρνέση έχουν άλλη μία νίκη και το ακίνητο της εταιρείας τους «καθαρίζει» από χρέη και κατάσχεση. Είναι μονιασμένοι και «τρέχουν» από κοινού τη διαχειρίστρια εταιρεία στη Γλυφάδα.
Το 2023 όμως, οι σχέσεις τους ραγίζουν και ακολουθεί ένας «πόλεμος» με αγωγές και διεκδικήσεις.
Η Δέσποινα και η Μαρία Καρνέση και ο σύζυγος της Δέσποινας Αντώνης Βλασσάκης, καταθέτουν αγωγή στον πατριάρχη της οικογένειας Σπύρο Καρνέση ζητώντας του 325 εκατομμύρια δολάρια, για να φύγουν από την εταιρεία.
Η αγωγή κατατίθεται στις 3 Φεβρουαρίου 2023 με τον Σπύρο Καρνέση να απαντά: «Επιστρέψτε μου τις μετοχές που εικονικά σας παραχώρησα».
Τα άλλοτε αγαπημένα αδέρφια γίνονται, πλέον, εχθροί. Ο Αιγύπτιος είναι εκείνος που θα απολυθεί από την διαχειρίστρια εταιρεία καθώς θεωρείται άνθρωπος του Σπύρου Καρνέση.
Η αγωγή συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, στις 6 Φεβρουαρίου όπου έδωσαν το παρών η Δέσποινα Καρνέση, η αδερφή της Μαρία και ο σύζυγός της Αντ. Βλασσάκης.
Έξι ημέρες μετά ο Αιγύπτιος εισέβαλλε στο κτίριο της Αρτεμισίου και σκόρπισε το θάνατο.
Το κίνητρό του παραμένει μυστήριο και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει είτε με την απόλυσή του που έγινε πριν από ένα χρόνο, είτε με την αγωγή των Καρνέση καθώς δεν τον αφορούσε.
Οι αρχές εικάζουν ότι το κίνητρο κρύβεται σε προσωπικές διαφορές καθώς πήγε στοχευμένα για να σκοτώσει τη Μαρία Καρνέση και τον Αντώνη Βλασσάκη.
Η κατάθεση της Δέσποινας Καρνέση, ενδεχομένως να ρίξει φως το κίνητρο του μακελάρη.
Η τραγωδία πάντως δείχνει ότι έβαλε τέλος στον «πόλεμο» για την διαχειρίστρια εταιρεία των πλοίων και ένωσε τα δύο αδέρφια που είναι εν ζωή και ασχολούνται με τη ναυτιλία, τον Σπύρο και τη Δέσποινα Καρνέση.