Την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε σήμερα (29/3) στην Ηλεία είχε προβλέψει ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος, μέσω της προγνωστικής μεθόδου των σεισμών ΒΑΝ.
Σε μελέτη του καθηγητή και της ομάδας του που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023 παρουσιάζονται ηλεκτρικά σήματα από τον σταθμό ΒΑΝ στον Πύργο από τις 13 Οκτωβρίου του 2023. Όπως αναφέρεται ήδη από την εισαγωγή του άρθρου «καταγράφονται οι πιο πρόσφατες δραστηριότητες SES συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ πρόσφατης που μόλις εμφανίστηκε στη μέτρηση στον σταθμό του Πύργου στις 13 Οκτωβρίου 2023».
Στον χάρτη που ακολουθεί και περιλαμβάνεται στη δημοσίευση του κ. Βαρώτσου, σκιάζεται η περιοχή του Ιονίου, όπου εκτιμάται η σεισμική επικινδυνότητα. Πρόκειται για την περιοχή όπου σήμερα εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ αλλά και πλήθος μετασεισμών.
Για την συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις, καθώς υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το μέρος με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, στο άρθρο του κ. Βαρώτσου αναφέρεται πως μέσα σε 5,5 μήνες από τις 13 Οκτωβρίου του 2023, είναι πιθανό να υπάρξει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Συγκεκριμένα επισημαίνεται: «Ο χρόνος που ακολουθεί ενός μεμονωμένου SES είναι μικρότερος ή ίσος με 11 ημέρες ενώ για δραστηριότητες SES κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες έως 5,5 μήνες».
Η ομάδα ΒΑΝ εκτιμούσε την σεισμικότητα της περιοχής και υπήρχαν προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα από τον σταθμό στον Πύργο από τις 13 Οκτωβρίου.
Τελικά, η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σήμερα Παρασκευή (29/3) ακριβώς την τελευταία ημέρα της «διορίας» των 5,5 μηνών που είχε δώσει ο καθηγητής στην δημοσίευσή του.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το επιστημονικό άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου
Χουλιάρας: «Συνηθισμένη η περιοχή σε τέτοια μεγέθη σεισμών – Δεν υπάρχει ανησυχία»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στην «Ζούγκλα» για την σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο λέγοντας πως το φαινόμενο δεν πρέπει να μας ανησυχεί. «Ο σεισμός εκδηλώθηκε στο ελληνικό τόξο, στο Ιόνιο, 14 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Στροφάδες. Το μέγεθος ήταν πολύ ισχυρό, 5,7 Ρίχτερ, γι’ αυτό ακριβώς έγινε αισθητός έως και την Αθήνα. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 15 χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται επιφανειακός. Είναι σε υποθαλάσσια περιοχή ενώ έχουν ακολουθήσει 4 – 5 μικρότερου μεγέθους σεισμοί. Περιμένουμε και μετράμε την ακολουθία για να δούμε που θα μας οδηγήσει.
Αναφορικά με το εάν η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ανησυχητική ο σεισμολόγος απαντά: «Η περιοχή είναι συνηθισμένη σε τέτοια μεγέθη σεισμών. Μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ζημιές. Είναι σε υποθαλάσσια περιοχή, όπως και οι περισσότεροι σεισμοί στον ελλαδικό χώρο και αυτοί δεν δημιουργούν προβλήματα, οπότε η λέξη ανησυχία για τους σεισμολόγους δεν προκύπτει από πουθενά».