Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει πως η Αθήνα βρίσκεται στο στόχαστρο μισθοφόρων του Ιράν, που σχεδίασαν χτύπημα στο κέντρο της, σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής «chabad house of Athens» στην οδό Αισώπου, δίπλα από εστιατόριο επίσης εβραϊκών συμφερόντων.

To δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει απότομη αύξηση τέτοιων τρομοκρατικών προσπαθειών, που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, για τις οποίες οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι ευθύνεται το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters μετά από εξέταση δικαστικών εγγράφων και δημόσιων δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Το εβραϊκό κέντρο της Αθήνας

«Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων -αναφέρει το δημοσίευμα- είναι το κτήριο που στεγάζει εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.
Από την κρυψώνα του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Sayed Fakhar Abbas στρατολόγησε έναν παλιό του γνώριμο, που ζούσε στην Ελλάδα και τον έπεισε να επιτεθεί στον χώρο, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα, που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία είδε το Reuters. Ο Abbas είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Με μηνύματα στο WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023, οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν αν θα προχωρούσαν σε εμπρησμό ή έκρηξη στην επίθεση.

Ο Αμπάς μάλιστα, τόνιζε ότι μετά το χτύπημα θα πρέπει να υπάρξουν και αποδείξεις για τις απώλειες. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες» που εμπλέκονται, είπε. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα από αυτές» έγραφε.

Ο Αμπάς και ο Χαϊντέν

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών αρχείων και λεπτομερειών από μηνύματα WhatsApp.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν για την υπόθεση, ο Αμπάς φαίνεται πως προετοίμαζε τον σύνδεσμό του, έναν λεπτοκαμωμένο Πακιστανό συμπατριώτη του ονόματι Σαγιέντ Ιρτάζα Χαιντέρ.

Προς τα τέλη του 2022, ο Αμπάς πίεσε τον Χαϊντέρ να στείλει εικόνες από το εστιατόριο της Αθήνας. Το διώροφο κτίριο, σε έναν παράδρομο σε πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας, στεγάζει το εβραϊκό κέντρο, το οποίο διαθέτει χώρο προσευχής και εστιατόριο εβραϊκών συμφερόντων.

Η είσοδος του εστιατορίου στου Ψυρρή

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Χαιντέρ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, κάνοντας λόγο για «εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που καθοδηγούνταν από το εξωτερικό και σκόπευε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Χαιντέρ, που αφέθηκε ελεύθερος την άνοιξη του 2024 με περιοριστικούς όρους, υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος δήλωσε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου, αλλά σκόπιμα καθυστέρησε να κάνει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Η Μοσάντ, η οποία βοήθησε την ελληνική έρευνα, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως τμήμα ενός πολυεθνικού δικτύου που λειτουργούσε από το Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση ή άλλες δραστηριότητες της Μοσάντ.