Η χθεσινή εκπομπή «Dateline», η οποία μεταδίδεται σε όλη την Αυστραλία μέσω του δικτύου SBS, ήταν αφιερωμένη στη δράση του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Ο απεσταλμένος δημοσιογράφος Evan Williams αναφέρει εισαγωγικά ότι «η άνοδος της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος το οποίο υποστηρίζει ανοιχτά τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και συνδέεται με βίαιες επιθέσεις εναντίον ατόμων που θεωρούνται μετανάστες, καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες του οικονομικού εξανδραποδισμού για έναν άλλοτε περήφανο λαό».
Αρχικά, προβάλλονται οι δράσεις της Χρυσής Αυγής, όπως η «δωρεάν διανομή τροφίμων αλλά μόνο με την επίδειξη ταυτότητας, ώστε να αποδεικνύεται η ελληνική καταγωγή των δικαιούχων, η συνδρομή στους πολίτες που τους καλούν για αντιμετώπιση και μεσολάβηση σε θέματα ασφαλείας, όπως μικροκλοπές και επιθέσεις, περιστατικά τα οποία συνδέονται με μετανάστες, η αιμοδοσία των μελών του κόμματος αλλά μόνο για όσους αποδεικνύουν ότι έχουν την ελληνική υπηκοότητα και οι επιδρομές στις υπαίθριες λαϊκές αγορές και στα νοσοκομεία για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, ώστε να τους οδηγήσουν στην απέλαση κ.λπ.».
Η εκπομπή φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος κ. Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Χρυσή Αυγή φιλοδοξεί να αναδειχθεί στην αντίστοιχη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σαν δεύτερη κυβέρνηση προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», καθώς και ότι «οι δράσεις του κόμματος έρχονται να καλύψουν σημαντικά ελλείμματα λόγω της κατάρρευσης του συνόλου των θεσμών».
Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τοποθέτησε παρατηρητήριο στην Ελλάδα, «το οποίο καταγράφει κατακόρυφη αύξηση των βίαιων επιθέσεων εναντίον μεταναστών, παράνομων και μη, και μάλιστα με εντεινόμενη ένταση και σοβαρότητα τραυματισμών, καταλήγοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στον θάνατο, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείται συστηματικά ο φόβος».
Παράλληλα, διερευνώνται τα αίτια της ανόδου του κόμματος της Χρυσής Αυγής και της «απήχησης στους Έλληνες πολίτες», τα οποία εντοπίζονται στην «ανεπάρκεια και αποτυχία των πολιτικών κομμάτων και στην οικονομική εξαθλίωση, παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν έντονα αισθήματα οργής, απογοήτευσης, εκδίκησης του πολιτικού συστήματος και αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, ενώ ειδικά για την περίπτωση των νέων, οι οποίοι δεν βλέπουν καμία ελπίδα για το μέλλον, οι μετανάστες στοχοποιούνται από τη Χ.Α., καθώς αποτελούν το εύκολο θύμα της εκτόνωσης της οργής».
Επιπλέον, καταγράφεται η «στηλίτευση της ιδεολογίας και των πρακτικών της Χ.Α. από φορείς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους αντιρατσιστικών ενώσεων».