Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Σαν τη «Λερναία Ύδρα» απλώνει τα πλοκάμια της στην Ελλάδα, η παραγωγή- εμπορία και διακίνηση των παράνομων προϊόντων ποτού. Μόνον που ό,τι φαίνεται ακόμα δεν έχει «βρεθεί ο Ηρακλής» που θα εξαρθρώσει «αυτό» το τέρας της παραοικονομίας. Απάντηση – εκτίμηση στο καίριο αυτό ερώτημα, δόθηκαν από την Ένωση Διακινητών Εμπόρων Οίνων και Ποτών Μακεδονίας – Θράκης, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια του ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επεκτάσεις της λαθρεμπορίας ποτών, ξεκινούν από τη μεγάλη στέρηση των εσόδων προς το κράτος, που μεταφράζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και φτάνουν στις επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία των καταναλωτών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να τη γλυτώσουν με μία «απλή» πλύση στομάχου.

Οι αποκαλύψεις – καταγγελίες του Πρόεδρου της Ε.Δ.Ε.Ο.Π. Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρου Μακρίδη, στο zougla.gr, είναι «ασύλληπτες» για τον μέσο Έλληνα: «Το 2014, οι μετρήσεις έλεγαν πως κυκλοφορούν στην Ελλάδα, 30 εκατομμύρια λίτρων παράνομου αλκοόλ. Επειδή έχει γίνει «μόδα» πλέον, ένα ποτό που λέγεται «γράπα» -και πίνουν όλοι γράπα- το παράνομο αυτό ποτό ξεπέρασε σήμερα, τα 50 εκατομμύρια λίτρα στη διακίνησή του σε όλη την Ελλάδα.

Αν τώρα σ’ αυτό, πολλαπλασιαστεί με 5,5€ Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης συν 24% ΦΠΑ, θα καταλάβετε πόσα εκατομμύρια φοροδιαφυγή έχει το ελληνικό κράτος. Υπολογίστε, ταυτόχρονα και την δαπάνη του Υπουργείου Υγείας, που κυμαίνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη θεραπεία της υγείας των καταναλωτών από τις επιπτώσεις του παράνομου αλκοόλ. Τότε λοιπόν, θα καταλάβετε γιατί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν πρέπει να δέχεται τους αγρότες, παίρνοντας ως δώρο ένα μπουκάλι τσίπουρο…», είπε με νόημα ο κ. Μαρτίδης και στη συνέχεια εξήγησε το «γιατί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σταύρος Μακρίδης

Οι έλεγχοι

Δαιδαλώδες είναι το τοπίο των ελέγχων. Όπως αποκάλυψε στο zougla.gr, ο κ. Μακρίδης, μία παρέα νεαρών πήγαν στην Ένωση, ένα μπουκάλι μπόμπα ποτό από ένα μαγαζί της περιοχής των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη….. αλλά : «Στην Ελλάδα, ο κάθε ελεγκτικός μηχανισμός έχει το «μαγαζάκι» του. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ορίζει ό,τι ο «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων» είναι ένας και μοναδικός σε κάθε χώρα κι εκείνος καθοδηγεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς λοιπόν που είμαστε εξειδικευμένοι και έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το επάγγελμά μας, δε βρήκαμε ακόμα σε ποια υπηρεσία θα καταγγείλουμε το παραπάνω περιστατικό, για να μπορέσουμε να γλυτώσουμε τη νεολαία, πέρα από τη φοροδιαφυγή», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Το Χημείο του Κράτους έρχεται επικουρικά, κι αυτό, αν το «φωνάξουνε».

»Η «ελίτ» που είναι η Ελληνική Υπηρεσία Τελωνείων, έρχεται «επικουρικά» αν την καλέσουν να ελέγξει για φοροδιαφυγή. Το Υγειονομικό, που είναι περιφερειακή υπηρεσία της Περιφέρειας, έρχεται εφόσον πάρει κλήση από τον ΕΦΕΤ. Αλλά», τόνισε σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μακρίδης, «ο ΕΦΕΤ ελέγχει ποτά έως 12 βαθμούς περιεκτικότητας αλκοόλ, δηλαδή μέχρι και τα κρασιά. Από τους βαθμούς αυτούς και πάνω δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει το αλκοόλ στα ποτά. Ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, έχει αυτή την αρμοδιότητα».

Χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις αλλά με πολύ έντονο το συναίσθημα της αγανάκτησης, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Ε.Ο.Π. Μακεδονίας και Θράκης είπε: «Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως το σκηνικό είναι «έτσι» στημένο για να κυκλοφορεί το νοθευμένο ποτό και να ευνοεί τους διακινητές αυτού του είδους».

 «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά» αλλά και … πέλετ

Παράλληλα, επεσήμανε πως κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων, διαθέτουν τέτοιου είδους ποτά και διευκρίνισε ότι αυτό γίνεται «είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους. Για να μην τους βάζουμε όλους στον ίδιο κουβά». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο zougla.gr εξήγησε το τι και πως μπορεί να γίνει αυτό και παρατήρησε: «Στις περισσότερες των περιπτώσεων το κύκλωμα είναι «παραγωγός – διακινητής – κατάστημα». Για να γίνει αυτό, το σύστημα λειτουργεί ανάποδο-αντίθετα. Δηλαδή, μπουκάλια χρησιμοποιημένα από το κατάστημα στον διακινητή κι από κει στο σημείο του παράνομου αποστακτηρίου».

Με αποστομωτική απάντησή του, σε ερώτηση του zougla.gr «πως αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και παράνομα εμφιαλωτήρια;» είπε: «Πάρα πολλά». Και στη συνέχεια της ερώτησής μας, αν γνωρίζει σε ποιες περιοχές, ανέφερε ενδεικτικά: «Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Αν βλέπετε καπνό σε καμινάδες κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο σε κάποιες ορεινές κυρίως περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων σας λέω ως παράδειγμα τον Ταξιάρχη στη Χαλκιδική, τον Τύρναβο, το Βελεστίνο, τη Νιγρίτα Σερρών… και άλλα».

Το πρόβλημα της λαθρεμπορίας ποτών, δε σταματάει εδώ καθώς μεγάλες είναι και οι παράνομα «εισαγόμενες» ποσότητες λίτρων κυρίως από τη Βουλγαρία ενώ από τα Σκόπια μπαίνουν μικροποσότητες αλλά σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Ο κ. Μακρίδης, περιέγραψε στο zougla.gr τον τρόπο με τον οποίο οι διακινητές φέρνουν στην Ελλάδα τις παράνομες παρτίδες μπουκαλιών: «Συνήθως βάζουν ξύλα ή πέλετ στα αριστερά και στα δεξιά εσωτερικά τοιχώματα της νταλίκας και στη μέση τοποθετούν τις δεξαμενές με το αλκοόλ».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

 Ιδιαίτερα επικριτικός ακόμα και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εμφανίστηκε κατά τη συνέντευξή του, στο zougla.gr, ο κ. Μακρίδης. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα της συνομιλίας μας.

Ερ. Τι ζητάτε, να εφαρμοστούν οι νόμοι, που τουλάχιστον εκείνοι οι οποίοι ψηφίστηκαν είναι ιδιαίτερα αυστηροί, να λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι ακριβώς;

Απ. (…) Μπορώ να μεταφράζω τις κουβέντες των κυβερνώντων. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, πάρα πολύ επιλεκτικά, είναι πολύ προσεκτικός στις κουβέντες του, ποτέ μα ποτέ σε καμία τοποθέτησή του, μα ποτέ, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα, δε μίλησε για «λαθρεμπόριο αλκοόλ». Μιλάει μόνον (για λαθρεμπόριο) στα πετρελαιοειδή και στα καπνικά.

Ερ. Ποιος πιστεύετε πως είναι ο λόγος;

Απ. Είναι η πελατειακή σχέση που κρατάει κάθε κυβέρνηση με τους αγρότες. Αν οι αγρότες κάθε Φεβρουάριο επειδή δεν έχουν δουλειά βγαίνουν στους δρόμους «για ψήλου πήδημα» και μετά όταν αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτες πρασινάδες μαζεύονται στα χωράφια τους… και πει λοιπόν να εφαρμόσει το νόμο… και πει ο κάθε αμπελουργός που έχει τη στρεμματική απόδοση θα βγάλει μόνον 1.700 λίτρα που δικαιούται για ιδία κατανάλωση –αυτό λέει ο νόμος- τότε θα γίνει επανάσταση στην Ελλάδα».

Ο κ. Μακρίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στις τιμές των νόμιμων μπουκαλιών και των παράνομων, είπε τι πρέπει να γίνει για την πάταξη ή τον περιορισμό του φαινομένου, τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές – πελάτες και πως μπορούν να διακρίνουν ένα νοθευμένο ποτό από ένα καθαρό. Επίσης, υπογράμμισες τις ενέργειες που έχουν κάνει οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο φορείς όπως ο Σύλλογος Εισαγωγέων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αποσταγματοποιών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μίλησε για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που αφορά στις ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των ποτών στην Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για «νέο ατόπημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» μη πλήρους εφαρμογής του νόμου. Αποκάλυψε πως υπάρχει φοροδιαφυγή και από την παράνομη διακίνηση και εμπορία στην μπύρα, καθώς και στη μπύρα υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Καταλήγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο,τιδήποτε έχει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έχει πολύ μεγάλο έρεισμα για να υπάρχει παράνομη παραγωγή».

Ακούστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Ο.Π. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρου Μακρίδη, στο zougla.gr
.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης