Τον Ιούνιο του 2014, η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σταμάτησε την διαδικασία «ιχνηθέτησης» των καυσίμων, που είναι κορυφαία ενέργεια για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παράλληλα με την εφαρμογή των GPS και την καθολική ενεργοποίηση του συστήματος «εισροών – εκροών».
Αυτό αποκαλύφθηκε στη συνάντηση που είχε, ανταποκρινόμενος σε επιστολή – πρόσκληση που έλαβε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, ο Υφυπουργός στο Πρωθυπουργό και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη πάταξη της Διαφθοράς Τέρενς Κουίκ. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με τον Πρόεδρό της Γιώργο Ασμάτογλου και τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Μακριβέλιο. Παρούσα ήταν και το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Δρ. Ιωάννα Γκέργκη.
Ειδικότερα ο κ. Ασμάτογλου έθεσε και το θέμα της επιβολής της «ιχνηθέτησης», που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη πάταξη της λαθρεμπορίας και του ναυτιλιακού καυσίμου, αλλά και της μεταφοράς λαθραίου καυσίμου από βυτιοφόρα οχήματα σε συνδυασμό με το σύστημα GPS.
Όπως αποκαλύφθηκε στη συζήτηση, αυτό το κρίσιμο θέμα της «ιχνηθέτησης» εφαρμόζεται με επιτυχία στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Και ενώ ήταν έτοιμη να προκηρύξει σχετικό διεθνή διαγωνισμό η Ελλάδα ή να απευθυνθεί στη Βρετανική πλευρά, το σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ ζήτησαν επίσης από τον Υφυπουργό Τέρενς Κουίκ, η κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στη λειτουργία του συστήματος «εισροών – εκροών», όχι μόνο στα πρατήρια (όπου και εκεί δεν το εφαρμόζουν όλα), αλλά ιδιαίτερα σε όλες τις υπάρχουσες δεξαμενές των μικρών, μεσαίων ή μεγάλων εταιρειών εμπορίας καυσίμων, όπως και στις δεξαμενές ιδιωτικών επιχειρήσεων ή εργοστασίων, καθώς επίσης και εργοταξίων.
Ο Τέρενς Κουίκ δεσμεύτηκε, ότι τα συγκεκριμένα θέματα που του τέθηκαν θα τα συμπεριλάβει σε έκθεση, που θα παραδώσει στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας για τη πάταξη της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, με αντίγραφο σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς.