Με φόντο ένα πρωτοφανές κλίμα οξύτητας και αντιπαράθεσης εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης ξεκινά το απόγευμα η κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα για το ζήτημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειώνΜετά τη «θυελλώδη», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, ματαίωση της προηγούμενης διάσκεψης στις 30 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ν. Σακελλαρίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας επανέρχονται για να κρίνουν το μείζον θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, στις 17.00, εκτός απροόπτου, θα αρχίσει η πρώτη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Παρόλο που η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ματαιώθηκε λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, η σημερινή επίσημη πρώτη των κρίσιμων διασκέψεων διεξάγεται σε ένα όχι λιγότερο φορτισμένο περιβάλλον, με τους δικαστές να εξαπολύουν πυρά σε βάρος των συναδέλφων τους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για δύο τουλάχιστον θέματα που ανέκυψαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου: Το ένα αφορά στην ίδια τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό, όπου τέθηκε θέμα αυξήσεων στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις διαμαρτύρονται έντονα και υποστηρίζουν μέσω ανακοινώσεών τους ότι αναρμοδίως συζητήθηκε τον εν λόγω ζήτημα, όταν το αίτημά τους να συναντηθούν με τον κ. Τσίπρα παραμένει σε …εκκρεμότητα.

Επιπλέον, ένταση προκάλεσε και η ενδεχόμενη επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης μετά τα 67 χρόνια, που άνοιξε από τους ίδιους τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και συνάντησε τη σύσσωμη αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θεωρούν πως παραβιάζεται το Σύνταγμα και απειλείται επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζομένους. Μία τέτοια μεταβολή βλέπουν ότι ουσιαστικά είναι «φωτογραφική για να παραμείνουν στις θέσεις τους η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου,  η οποία αν και κανονικά αποχωρεί τον Ιούνιο θα μπορέσει να παραμείνει στην ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου άλλα τρία χρόνια ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ. Ν. Σακελλαρίου για επιπλέον τέσσερα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αρχίζει η πρώτη εκ των δύο διασκέψεων που προσδιορίστηκαν από τον πρόεδρο του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει ορίσει τη διεξαγωγή της επόμενης διάσκεψης για το πρωί της Παρασκευής.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι διαφωνίες που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη διάσκεψη, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, ή όσα μεσολάβησαν είχαν ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν και να υπάρξουν «γέφυρες» στη νομική σκέψη των συμβούλων Επικρατείας.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει ορίσει τη διεξαγωγή της επόμενης διάσκεψης για το πρωί της ΠαρασκευήςΣτη σημερινή διάσκεψη θα συμμετέχουν 30 δικαστές: Εκτός του πρόεδρου Νικόλαου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν τρεις αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Παπαγεωργίου.

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών που ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Η διάσκεψη θα αρχίσει με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, που θα τοποθετηθεί επί των νομικών θεμάτων, δηλαδή επί του παραδεκτού ή του βάσιμου κατά τον νόμο των αιτήσεων των καναλιών.

Το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση της διάσκεψης είναι εάν τα κανάλια, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (σε αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και από τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται ανεπανόρθωτη βλάβη (οικονομική, κ.λπ.).

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο-«κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν.

Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν υπερισχύσει η άποψη πως πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις για νομικούς λόγους, τότε η διαδικασία θα είναι σύντομη (μία ή δυο διασκέψεις) και το ζήτημα θα λυθεί στο απώτερο μέλλον αφού θα παραπεμφθεί στις αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης που έχουν υποβάλει οι σταθμοί και έχουν προσδιοριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.

Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί. Τότε εκτιμάται ως ενδεχομένως θα χρειαστούν περισσότερες διασκέψεις, άγνωστο πόσες. Ενδεικτικό είναι πάντως πως το μνημόνιο είχε κριθεί μετά από 6 διασκέψεις.

Υψηλοί τόνοι στη συνεδρίαση

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η νύχτα ενδέχεται να είναι μακρά. Οι σύμβουλοι επικρατείας μέχρι στιγμής εξετάζουν το παραδεκτό ή μη των προσφυγών που έχουν καταθέσει τα τηλεοπτικά κανάλια.  

Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015 καθώς και οι αποφάσεις:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 για τη «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016 για τη «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016 για τον «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης: