Αναγνώστρια από την Αγγλία, με αφορμή την αναγόρευση της Ρένας Δούρου σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Essex, έστειλε το παρακάτω κείμενο στο zougla.gr, το οποίο και δημοσιεύεται αυτούσιο:

Οι απόφοιτοι του τμήματος Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου του Essex που το πρωί της Πέμπτης βρέθηκαν στο αμφιθέατρο για να πάρουν το πολυπόθητο «πτυχίο», ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα έπεσαν πάνω σε μία φωτογραφία.

Μία ξανθιά -άγνωστη στους περισσότερους- γυναίκα θα αναγορευόταν σε επίτιμη διδάκτορα. Μία ξανθιά που όπως θα άκουγαν αργότερα στην ομιλία της καθηγήτριας Νατάσας Λίντστατ κατά την τελετή αναγόρευσης, έχει βρεθεί στα ίδια έδρανα, έχει φορέσει την ίδια τήβεννο, πριν περίπου είκοσι χρόνια. «Η Ρένα Δούρου είναι πολιτική επιστήμων και απόφοιτος του πανεπιστημίου του Essex που ο Guardian 2014 τη χαρακτήρισε ως «αστέρι που γεννιέται στο κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα».
Θα μάθαιναν από την καθηγήτρια Λίντστατ για την πολιτική της σταδιοδρομία και για το ότι τα κατάφερε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Θα μάθαιναν για την ψυχραιμία της και για το ταλέντο της να επικοινωνεί με τον κόσμο. Θα μάθαιναν για το πως «κατέκτησε» την Περιφέρεια Αττικής, το Κοινοβούλιο και τα διεθνή ΜΜΕ.
Όταν η πάλαι ποτέ φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Essex – που μαθήτευσε δίπλα στον αείμνηστο Ερνέστο Λακλάου και τη Σαντάλ Μουφ και τα βράδια στην εστία άκουγε με την παρέα της κουβανέζικη μουσική και έπινε ρούμι από τη χώρα του Φιντέλ και του Τσε – ανέβηκε στο βήμα, αν οι απόφοιτοι συνέχιζαν να ακούν, πέρα από την τοποθέτηση για την τριπλή κρίση, της οικονομίας, της ταυτότητας και της δημοκρατίας θα άκουγαν την περιγραφή που έδωσε η ίδια η Δούρου για τον εαυτό της. «Ωστόσο, αντί να σας παρουσιάσω το βιογραφικό μου, θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα δυτικά προάστια της Αθήνας, την μη προνομιούχα πλευρά της πρωτεύουσας, ως κόρη ενός αστυνομικού που πέθανε όταν εκείνη ήταν 20 και έκανε μεταπτυχιακό στην Ευρώπη γιατί πήρε υποτροφία, ως μια γυναίκα που κατάφερε να γίνει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και περιφερειάρχης Αττικής».
Μάλλον εκτός συνόρων η Δούρου επέλεξε να μιλήσει ως Ρένα. Γιατί η τύπισσα από το Αιγάλεω που πλέον είναι περιφερειάρχης Αττικής, μπορεί με την ίδια ευκολία που πλέον διαχειρίζεται βοθρολύματα, να τοποθετηθεί με επάρκεια πολύπειρου διπλωμάτη για την κρίση στη Μέση Ανατολή και την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Τουρκία, για τις τελευταίες εκδόσεις βιβλίων και ποια μετάφραση του Pessoa είναι καλύτερη και για το τι έγινε viral στα social media.
Η Ρένα από το Αιγάλεω, που καπνίζει μανιωδώς και πίνει τον καφέ της σκέτο, καταλαβαίνει αν ο απέναντι τη δουλεύει, αν είναι στεναχωρημένος, αν τον προβληματίζει κάτι. Και το καταλαβαίνει στο πρώτο τσιγάρο.
Στο γραφείο της δεν υπάρχει πια ρούμι, αλλά λίγο τσίπουρο που της φέρνουν φίλοι της και διάφορα φιλέματα τα οποία δεν ακουμπά, σαν να αιωρείται στον χώρο μια παρουσία από την οποία -όπως όταν πηγαίναμε επίσκεψη ως παιδιά- περιμένει ένα νεύμα που θα επιβεβαιώσει ότι μπορούμε να πάρουμε γλυκό ή κουλουράκι από τον δίσκο. Έτσι κι αυτή, μεγαλωμένη σε μια οικογένεια σαν τις δικές μας, σε μια γειτονιά σαν τις δικές μας, δεν αγγίζει τα κουλουράκια και τα σοκολατάκια γιατί «είναι για τους επισκέπτες». Μέχρι να φύγεις σε έχει μπουκώσει πέντε.
Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι φοιτητές που την παρακολούθησαν την Πέμπτη να αναγορεύεται σε επίτιμη διδάκτορα.
Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της εν μέσω χειροκροτημάτων, στα δύο μέτρα που χώριζαν το βήμα από την καρέκλα που καθόταν μαζί με πρυτάνεις, καθηγητές και επίτιμους, ενώ περπατούσε κοιτώντας κάτω, χαμογέλασε και σήκωσε το καπέλο της χαιρετώντας και σε ένδειξη σεβασμού.
Σαν μάγκισσα από το Αιγάλεω. Γιατί αυτό είναι η Δούρου. Η μάγκισσα, η κόρη του μπάτσου και της κυρα-Νότας, αριστερή πριν γίνει της μόδας, που τα κατάφερε αξιοπρεπώς και χωρίς άλλες πλάτες με ό,τι κι αν καταπιάστηκε. Που θα τα καταφέρνει για αρκετό καιρό ακόμα.
Α.Ω.