Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, 1 Οκτωβρίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει, αλλά και να δικαιολογήσει, την έκταση που έχει πάρει η πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή και πλέον κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου», ενώ παραδέχτηκε πως «δεν την περιμέναμε τέτοια περίοδο». Στη συνέχεια, ανέφερε πως «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα».

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που καίει για τρίτη ημέρα.

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα», είπε ο υπουργός. «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία – όπως είπε ο κ. Κικίλιας – προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Ο πρώτος απολογισμός που έκανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας υπολογίζει τις καμένες εκτάσεις στις 40 με 50 χιλιάδες στρέμματα.

Οι φλόγες κινούνται προς τα Τρίκαλα Κορινθίας

Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά κινείται προς τα βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας. Νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, κυρίως προς Ευρωστίνα. Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Στο πεδίο επιχειρούν 406 πυροσβέστες, με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 21 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Νωρίς το πρωί αναζωπύρωση σημειώθηκε κοντά στην περιοχή των Σοφιανών. Για τον λόγο αυτό εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Ρέθι Ξυλοκάστρου.

Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί από τη φωτιά, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Αστυνομία. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που είναι οι μοναδικοί αγνοούμενοι, από αργά το βράδυ της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας.

Η ΕΕ στέλνει βοήθεια

Παράλληλα, η ΕΕ στέλνει αεροπλάνα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου.

Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ το απόγευμα της Δευτέρας, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, αναμένεται να φτάσουν εντός της ημέρας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415, εκ των οποίων τα δύο είναι από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, καθώς και επτά ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα. Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης ένα πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, στο οποίο πυροσβέστες και οχήματα αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για αρκετές εβδομάδες.