Χρειάστηκαν τέσσερα φορτηγά για να μεταφέρουν οι αρχές τους πλαστούς πίνακες που εντόπισαν στο «αμαρτωλό» εργαστήριο ζωγραφικής, που είχε στηθεί στην Θεσσαλονίκη. Η σπείρα των συλληφθέντων κατηγορείται ότι διακινούσε πλαστά έργα Τέχνης, με πρόσχημα πως τα είχαν δημιουργήσει γνωστοί έλληνες ζωγράφοι.
Το χρονικό της υπόθεσης
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το χρονικό της υπόθεσης και ο τρόπος που οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη των υπόπτων.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε, ένας έμπειρος συλλέκτης -όπως γράφει η Καθημερινή- παρατήρησε ότι στη Θεσσαλονίκη πωλούνταν έργα Ελλήνων ζωγράφων. Στην αρχή εστίασε στους υπό δημοπράτηση πίνακες του Μιχάλη Οικονόμου, καθότι γνώριζε καλά την τεχνοτροπία του. Στους καταλόγους του συγκεκριμένου οίκου, όμως, έβλεπε και δημιουργίες που αποδίδονταν στον Μαλέα, τον Παρθένη, τον Γαΐτη και τον Σπυρόπουλο. Οι λιγοστές ή ανύπαρκτες πληροφορίες για την προέλευσή τους τον προβλημάτισαν. Αμφισβητούσε τη γνησιότητά τους.
Στις 19 Νοεμβρίου 2024, ο συλλέκτης κατέθεσε σε αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής. Όσα παρέθεσε αποτέλεσαν την πρώτη αφορμή για να ξεκινήσει η αστυνομική έρευνα, να πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης έφοδος σε γκαλερί και αποθήκες, και να συλληφθούν τρία άτομα στη Θεσσαλονίκη. Όλοι φέρεται να αρνούνται την εμπλοκή τους σε παράνομες πράξεις και να υποστηρίζουν ότι τα έργα που είχαν στην κατοχή τους ήταν γνήσια και πιστοποιημένα. Από τις αστυνομικές αρχές αποδίδεται ο ρόλος του ζωγράφου σε έναν συλληφθέντα.
Κατά τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (όπου υπάγεται πλέον το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς) βρέθηκαν μπογιές και ένα εργαστήριο παραγωγής έργων ζωγραφικής. Ηταν τόσο πολλοί οι κατασχεμένοι πίνακες, που οι αστυνομικοί είχαν γεμίσει τουλάχιστον τέσσερα βανάκια μέχρι τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ και χθες συνέχιζαν τις έρευνες. Σε μία περίπτωση φέρεται να απέκτησαν πρόσβαση σε αποθήκη, μέσω μιας εντοιχισμένης βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργούσε ως πόρτα και οδηγούσε σε άλλο χώρο. Συνολικά εκτιμάται πως έχουν κατασχεθεί 1.000 πίνακες, που θα εξεταστούν ως προς τη γνησιότητά τους.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
«Aπό την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 3 ημεδαποί, που κατηγορούνται ότι δημοπρατούσαν πλαστά έργα τέχνης, με τον ισχυρισμό ότι είναι γνήσια και μάλιστα φιλοτεχνημένα από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε ο αρχηγικός ρόλος ενός από τους κατηγορούμενους, ο οποίος ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του δημιουργού του έργου τέχνης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, από τον εν λόγω οίκο, χθες 5-12-2024 θα δημοπρατούνταν διαδικτυακά -123- έργα τέχνης, για τα οποία ωστόσο υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης, γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για καταφανώς πλαστά.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξακριβώσεις προσώπων καθώς και των χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα. Εκεί, 2 από τους κατηγορούμενους – εκπροσώπους του οίκου – υπέδειξαν στους αστυνομικούς τα εν λόγω έργα ως γνήσια και μάλιστα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των Φασιανού, Μυταρά, Γκίκα – Χατζηκυριάκου, Τσαρούχη, Παρθένη κ.α.
Ετοίμαζαν προς πώληση 123 έργα Τέχνης
Από την επακόλουθη έρευνα ταυτοποίηθηκαν και κατασχέθηκαν τα 123 προς δημοπράτηση έργα, ενώ επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευση τους, καθώς και 4 εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, με το ένα απ’ αυτά να συνδέεται με έτερο άτομο, το οποίο επίσης συνελήφθη.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες, καθώς και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εν λόγω Οίκο δημοπρασιών, οικίες και στα ανωτέρω εργαστήρια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-930- έργα τέχνης,
-6- μπλοκ αποδείξεων αγοραπωλησίας έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών,
-10- μπλοκ επιταγών και επιταγή, -10- βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών, -4- παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, -2- δελτία ανάληψης χρημάτων,
-4- κάρτες, -20- σφραγίδες,
εκτύπωση έγκρισης εντολής πώλησης για το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
-3- έντυποι κατάλογοι του οίκου δημοπρασιών, όπου αναγράφονται έργα τέχνης και φωτογραφίες αυτών
έγγραφα και εκτυπώσεις σχετιζόμενα με την εξεταζόμενη υπόθεση και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων,
-4- σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, -2- λάπτοπ, μεταλλικός μεγεθυντικός φακός,
πλήθος ειδών ζωγραφικής με υπολείμματα χρωμάτων (χρώματα λαδιού, λάδια νερού, πλαστικά χρώματα, πινέλα κ.λπ.),
αεροβόλο πιστόλι και μεταλλική συσκευασία περιέχουσα πεντακόσια
-500- μολύβδινα βλήματα αεροβόλου,
-57- φωτογραφίες έργων τέχνης και
-3- κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.