Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης ξεκινά μεταξύ κυβέρνησης και των συνδικάτων στις μεταφορές. Οι εργαζόμενοι, παρά τη σκληρή στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Μετρό, τη δικαστική απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πως η επίταξη σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ είναι νόμιμη, αποφάσισαν να γίνει κανονικά η απεργία της Δευτέρας, όπως είχε αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους, την ώρα που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα εφαρμόσει εκ νέου το μέτρο της επιστράτευσης. Η διοίκηση της ΟΣΥ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απεργία, ενώ το ίδιο θα πράξει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κριθεί παράνομη η κινητοποίηση στον Προαστιακό και τον ΟΣΕ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς από αύριο οι εργαζόμενοι τραβούν χειρόφρενο σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό και ΟΣΕ. Κανονικά κινούνται Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ, αλλά οι συρμοί του Μετρό σταματούν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια ως το Αεροδρόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση στέλνει «τελεσίγραφο» και στους απεργούς των λεωφορείων και τρόλεϊ, με κύκλους του υπουργείου να διαμηνύουν πως «μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».


(Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ μετά τη συνεδρίαση)


(To αμαξοστάσιο δεν τελεί υπό κατάληψη)

«Πρέπει άμεσα, σήμερα, να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Aπερρίφθη η προσφυγή για την επίταξη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό να παγώσει η κυβερνητική απόφαση για επίταξη των μέσων σταθερής τροχιάς και επιστράτευση του προσωπικού τους.

Την απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των εργαζομένων για την έκδοση προσωρινής διαταγής την εξέδωσε, λόγω απουσίας του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου, ο αρχαιότερος των παρόντων προέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Αθανάσιος Ράντος.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν, επίσης, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση για την επίταξη των υπηρεσιών τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το Σύνταγμα -το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εργασία-, διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατρακύλησε σήμερα ακόμα περισσότερο στον αυταρχικό κατήφορό της προχωρώντας, μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών των Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, και σε απαγόρευση μέσω δικαστικής προσφυγής και απόφασης και της απεργίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη Δικαστική απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία των εργαζόμενων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά και στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντεργατικές πολιτικές και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους».

Τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται με διάλογο και όχι με επιτάξεις, δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και καλούν τον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεων τους».

Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό της. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης