Της Άντζελας Πεΐτση
Στους δρόμους κατεβαίνουν για πρώτη φορά και συντεταγμένα οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτή εκδήλωση στον χώρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι και φαρμακοποιοί απέρριψαν εκ νέου το νέο Ασφαλιστικό που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας και ζήτησαν «σεβασμό στην εργασία και τη ζωή τους».
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, εκπρόσωποι των επιστημονικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:
- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,
- ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης
- το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αργυρόπουλος και
- το μέλος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Φινοκαλιώτης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν στον κ. Κατρούγκαλο την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο Ασφαλιστικό και του επέδωσαν σχετική επιστολή του συνόλου των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
Δείτε φωτογραφίες:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Προς Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο Γεώργιο
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ζητούμε οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό. Ζητούμε ειλικρινή διάλογο για τη δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που προβλέπεται να ισχύσουν από 01/01/2017, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες επιστήμονες αυτών των κλάδων.
Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί είναι οι επιστήμονες στους οποίους βασίζεται η υγεία, η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους, είναι οι επαγγελματίες που στηρίζουν ακόμα την οικονομία της χώρας τους.
Η καινούργια επίθεση της κυβέρνησης εναντίον όσων ακόμα ασκούν την επιστήμη και το επάγγελμά τους, ωθεί ακόμα περισσότερους επιστήμονες σε έξοδο από το επάγγελμα ή και τη χώρα, απειλεί ακόμα περισσότερο τα ταμεία με κατάρρευση λόγω μη είσπραξης των εισφορών, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις γκρίζες ζώνες της οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους φορείς όλης της Ελλάδας, ζητούμε να βρεθεί βιώσιμη λύση, ζητούμε την εξαίρεση του ΕΤΑΑ από την ενοποίηση των ταμείων, δεδομένου ότι ουδέποτε το κράτος το ενίσχυσε οικονομικά, ζητούμε την νομοθετική δυνατότητα μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο».