Με διαδικασίες… εξπρές πλέον μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον πολυπόθητο μεταπτυχιακό τίτλο, που θα του εξασφαλίσει μία καλύτερη θέση στη μάχη για την πρόσβαση στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Να καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα, για να πετύχουν τον άμεσο διορισμό τους, έχει οδηγήσει η ανεργία τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Στο «φόρτε» της βρίσκεται η απόκτηση τίτλων Ειδικής Αγωγής, προκειμένου όσοι τους κατέχουν να προηγηθούν στον διορισμό τους ως αναπληρωτές στα ειδικά σχολεία.
Η zougla.gr δέχθηκε δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς και δη της ειδικής αγωγής, καθώς βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των «έξυπνων», οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν master σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Βουλγαρίας έναντι 5.500 ευρώ, δίχως μάλιστα να χρειάζεται να πατήσουν πολλές φορές το πόδι τους στα αμφιθέατρα. Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπέρασμα ότι πρόκειται για μέθοδο εξ αποστάσεως…
Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται σε εταιρείες -οι επωνυμίες είναι στη διάθεση της zougla.gr- και με 2 ή 3 Σαββατοκύριακα παρακολουθήσεων (και όχι τακτική παρακολούθηση, όπως απαιτεί ο νόμος) αποκτούν τον πολυπόθητο τίτλο…
Με ένα απλό τηλέφωνο στις εταιρείες που έχουν παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έναντι 5.500 ευρώ (3.300 για το πανεπιστήμιο και 2.200 για το γραφείο) μπορεί κανείς να αποκτήσει όποιο μεταπτυχιακό θέλει.
Για παράδειγμα, το «Univerisita degli studi di Torino» διαβεβαιώνει με έγγραφά του τη φοίτηση, ακόμα κι αν αυτή είναι λογικά αδύνατη (π.χ. αναπληρωτής με μόνιμη κατοικία στη Λάρισα που δουλεύει με πλήρες ωράριο στη Χαλκίδα δεν είναι δυνατόν να κάνει μάθημα Παρασκευή βράδυ ή Κυριακή απόγευμα).
Στην κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής προηγείται το διδακτορικό/μεταπτυχιακό, ακόμα κι αν ο κάτοχός του έχει μηδενική προϋπηρεσία.
Έτσι, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» χορήγησης μεταπτυχιακών τίτλων με μεγάλα κέρδη…
Ακούστε μία από τις καταγγέλλουσες εκπαιδευτικούς:
Πατήστε εδώ και διαβάστε την επιστολή προς το Υπ. Παιδείας
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Το φαινόμενο της απόκτησης master ανθεί στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και την Ιταλία. Οι τίτλοι θα κατατεθούν στο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου όσοι τους κατέχουν να προηγηθούν στον διορισμό τους.
Από τη μία πλευρά, το Υπουργείο Παιδείας «νίπτει τας χείρας του», λέγοντας ότι το θέμα αφορά μόνο τον ΔΟΑΤΑΠ. Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνη της Ειδικής Αγωγής, κα Παναγιωτοπούλου, μας εξήγησε ότι είναι γνωστές οι καταγγελίες, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να εμπλακεί το υπουργείο. Να σημειωθεί ότι, βάσει του ΦΕΚ ίδρυσης του ΔΟΑΤΑΠ (ΦΕΚ. Α΄ 80/1.4.2005), ο εν λόγω φορέας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ, κ. Αθ. Αθανασίου, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι υπάρχουν 100 περιπτώσεις που αφορούν σε μεταπτυχιακά από τη Βουλγαρία και 40 από την Ιταλία. «Είμαστε γνώστες, δεν έχουμε αναγνωρίσει τους τίτλους, αλλά το Υπ. Παιδείας φέρει την ευθύνη για τη διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, ανέφερε ότι θα γίνει έλεγχος όλων των πτυχίων από το εξωτερικό.
Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ κ. Αθανασίου στη zougla.gr