Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Την 8η Σεπτεμβρίου το νησί των Σπετσών εορτάζει την «Αρμάτα», την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822. Πρόκειται λοιπόν για μία ημέρα που το νησί συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ο πρώην Δήμαρχος Σπετσών, Βασίλης Καρδιασμένος, μιλάει στη «Ζούγκλα» και καταγγέλλει αλαλούμ και ανοργανωσιά της Δημοτικής και της Λιμενικής Αρχής, ενώ κάνει λόγο και για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού.

Όπως λέει στο zougla.gr: «Είχαμε την επέτειο της Ναυμαχίας των Σπετσών, εδώ στις Σπέτσες τη λέμε Παναγία Αρμάτα. Αυτή η επέτειος έχει κατοχυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα επί δημαρχίας μου, ως επίσημη εορτή του Πολεμικού Ναυτικού. Πάντοτε παρίσταντο αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Πεζικού. Ερχόντουσαν φρεγάτες, αεροπλάνα. Φέτος δεν τηρήθηκε τίποτα. Ήταν λες και ήταν μια απλή εορτή. Είχε γίνει πολύ καλή διαφήμιση από όλα τα τοπικά μέσα. Από την Καρδίτσα δεν ήρθε κόσμος λόγω της καταστροφικής πλημμύρας. Υπολογίζεται ότι μόνο 2 βαπόρια από το Τολό, το «Μανταλένα» και ο «Αη Διονύσης», μετέφεραν γύρω στους 800 ανθρώπους». αναφέρει αρχικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα αίσχος η Δημοτική Αρχή»

Στη συνέχεια καταγγέλλει: «Έρχονται μέχρι την Κόστα και από εκεί έρχονται στις Σπέτσες. Η διαδρομή από τις Σπέτσες στην Κόστα είναι ενάμιση μίλι.  Το Λιμεναρχείο Σπετσών, μία ανεκδιήγητη λιμενάρχης, δεν παρέστη σε καμία σύσκεψη που έγινε με όλους τους τοπικούς παράγοντες στο Δημαρχείο Σπετσών και έστειλε μόνο έναν υπολιμενάρχη, τον κ. Παπά. Ενώ είχε συμφωνηθεί να γίνει εκτέλεση δρομολογίων το «Αικατερίνη Star» ένα ferry boat που εκτελεί το δρομολόγιο Σπέτσες-Κόστα, η λιμενάρχης δεν το επέτρεψε μετά το ωράριο των 8 ωρών που επιτρέπεται, διότι θα του επέβαλε πρόστιμο 1.300 ευρώ ανά ταξίδι. Έτσι έμειναν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς να μπορούν να φτάσουν στις Σπέτσες. Κοιμήθηκαν στην παραλία, φώναζαν. Κι όλα αυτά, ενώ η λιμενάρχης μπορούσε να μην εφαρμόσει τον νόμο. Στην γιορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς και το Λιμεναρχείο Αιγίνης επιτρέπει τα έκτακτα δρομολόγια προκειμένου να μεταφερθεί ο κόσμος. Από την  άλλη ο κόσμος που έφτασε στις Σπέτσες, μεταξύ αυτών και ηλικιωμένοι που είχαν έρθει από διάφορα μέρη, καθόντουσαν στο πεζοδρόμιο, στις πλάκες, στο μόλο, δεν υπήρχε ούτε μία καρέκλα να καθίσουν, ούτε καν ένα μπουκάλι νερό. Ένα αίσχος η Δημοτική Αρχή».

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Καρδιασμένου: 

Λίγα λόγια για τη Ναυμαχία των Σπετσών

Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών («Αρμάτα») που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822 είναι το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού και  συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων, στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο Παλιό λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (η Γέννηση της Θεοτόκου).

Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, με ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της νύχτας, της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση της “Αρμάτας” είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων, με τη βοήθεια της Παναγίας, απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης