Υπάρχει μία σταθερή βελτίωση όσον αφορά τη μείωση της ανεργίας και, πιο σημαντικό, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ακόμη και αν το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί στο 21,1%, τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Απασχόλησης Ράνια Αντωνοπούλου σε αποκλειστική συνέντευξή της στον ανταποκριτή του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βιέννη, Δημήτρη Δημητρακούδη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παρουσίασε σε Διεθνές Συνέδριο στη Βιέννη με θέμα «Back to work now», τον σχεδιασμό και τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων της Νέας Γενιάς Κοινωφελούς Εργασίας, τόσο για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που προβλήθηκε από τους διοργανωτές υπό την αιγίδα του αυστριακού υπουργείου Εργασίας, ως μία από τις «βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη».
Στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει πως οι πολιτικές της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση της απασχόλησης έχουν επιφέρει αποτελέσματα, με τις εντάξεις σε υποστηρικτικά προγράμματα των ανέργων, με την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στη βάση της δημιουργίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε οι καταρτιζόμενοι να βρίσκουν δουλειά σε ποσοστό 35%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 20%.
Η ίδια αναφέρεται στους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζονται οι πολιτικές που ενισχύουν τους ανέργους για να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, από την υποστήριξη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν πιο εύκολα να προσλάβουν, από την ανάπτυξη δεξιοτήτων και αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου του εργατικού δυναμικού, μέχρι τον προγραμματισμό για τον πολύ σκληρό πυρήνα της ανεργίας με ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για ηλικίες 50 ετών και άνω.
Σε σχέση με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, επισημαίνει πως έχουν επεκταθεί από τους πέντε στους οκτώ μήνες και πως στο τέλος αυτά τα έργα στους Δήμους που έχουν υλοποιηθεί με την εργασία των πρώην ανέργων αποδίδονται πίσω στην κοινωνία, δηλαδή είναι ο άνεργος ο οποίος ωφελείται και ο άνεργος που τώρα εργάζεται και ωφελεί την τοπική κοινωνία.
Με αυτές τις τρεις δράσεις έχουν ενταχθεί 220.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 130.000 έχουν βρει μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή μία προσωρινή θέση εργασίας μέσα από την Κοινωφελή Εργασία.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αντικρούοντας την κριτική ότι δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση οι ευρωπαϊκοί πόροι στη χώρα, σημειώνει πως αυτή η κατηγορία προσάπτεται από την αντιπολίτευση, η οποία κινδυνολογεί και παραπληροφορεί τον κόσμο ασύστολα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ένα ποσοστό 11,35%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο υπουργείο Εργασίας είναι 23,5%, και από πλευράς ένταξης έργων, για έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν, έχει απορροφηθεί το 70%, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα έχει απορροφηθεί το 86% των πόρων.
Αναφέρεται ακόμη στην πρόταση που η ίδια έχει παρουσιάσει και που την υποστηρίζει μία σειρά χωρών-μελών, για να ανοίξει ο διάλογος ώστε όταν μία χώρα έχει υψηλή ανεργία, ανεργία των νέων πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το ποσοστό των δαπανών που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση της χώρας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, να μην εγγράφεται στις δαπάνες του κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ