H αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελου Φιλιππίδη, από την Τουρκία στην Ελλάδα ξεκινά, καθώς εντός 48 ωρών αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα μεταφρασμένα στοιχεία για το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Ο κ. Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε πριν από 10 περίπου ημέρες, διεθνές ένταλμα σύλληψης για βαριές κατηγορίες στην υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε το ίδρυμα επί διοίκησής του, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και κρατείται στις φυλακές του Μαλτεπέ προκειμένου να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Μέσω του συνηγόρου του Αθανασίου Βαρλάμη ο κατηγορούμενος έχει εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί το συντομότερο. Στις 13 Ιανουαρίου, ο κ. Βαρλάμης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη εγγράφως από τον εισαγγελέα Εφετών αρμόδιο για θέματα εκδόσεων Ιωάννη Αγγελή. Όπως είχε πει τότε, ο πελάτης ου παραιτείται κάθε ένδικου δικαιώματος, ακόμη και της μετάφρασης, προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στη χώρα μας. Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε την ίδια ημέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών για επίσημη μετάφραση.

Μετά την αποστολή του φακέλου στην Τουρκία εκτιμάται ότι οι διαδικασίες από τις αρχές της γείτονος θα ολοκληρωθούν ίσως και εντός της εβδομάδας.



Η σύλληψη

Στην Τουρκία συνελήφθη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος για την υπόθεση της χορήγησης επισφαλών δανείων του τραπεζικού ιδρύματος κατά την προεκλογική περίοδο του 2007.

Το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του μετατράπηκε σε διεθνές από την Ιντερπόλ εξαιτίας της πολυήμερης απουσίας του στο εξωτερικό. Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του πρώην διοικητή του Τ.Τ. έγινε με τη συνεργασία των ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Ο εντοπισμός του πρώην διοικητή του ΤΤ ήταν εύκολος για τις διωκτικές αρχές, αφού έκανε συνεχή χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Όπως αποδείχθηκε, από την πρώτη ημέρα, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και όχι στις ΗΠΑ, όπως αρχικά εικαζόταν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά