Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων αλλά και προστίμων σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) του ΕΟΤ και χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που τα καταργούσε.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η διάταξη του Ν. 3766/2009 με την οποία «σβήνονταν» οι διοικητικές κυρώσεις και οι εκκρεμείς δίκες οι οποίες αφορούσαν παραβάσεις όπως έλλειψη οικοδομικής άδειας, πλημμελή πυροπροστασία κλπ. είναι ανίσχυρη καθώς αντίκειται στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ισότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζουν οι σύμβουλοι επικρατείας, η διάταξη αυτή «θέτει όσους συμμορφώθηκαν προς το νόμο και λειτούργησαν τα τουριστικά τους καταλύματα τηρώντας τους περιορισμούς του νόμου σε μειονεκτική μοίρα έναντι εκείνων, οι οποίοι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και, με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλεύτηκαν παράνομα τουριστικά καταλύματα αποκομίζοντας τα οφέλη της λειτουργίας αυτής χωρίς να έχουν υποβληθεί στις δεσμεύσεις της προσαρμογής των καταλυμάτων τους στους περιορισμούς της νομοθεσίας».

Η υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ μετά την προσφυγή ξενοδοχειακής μονάδας στο Λασίθι της Κρήτης, στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 102.714 ευρώ, λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε να κριθεί και πάλι από την αυξημένη σύνθεση του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης