Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που διενεργούν, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.
Οι δικαστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη με την οποία τους αφαιρείται το δικαίωμα να κρίνουν τις οικονομικές ατασθαλίες της διοίκησης υποθάλπει φαινόμενα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Αυτό είναι το διακύβευμα της εν λόγω διάταξης, όπως τόνισαν οι δικαστές του ελεγκτικού συνεδρίου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και Δ. Παπαγγελόπουλο, επισημαίνοντας πως το μέτρο θέτει σε κίνδυνο τον στόχο για την πάταξη της διαφθοράς.
Ειδικότερα, οι δικαστές αναφέρουν:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που διενεργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και λοιπών νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Με την υιοθετούμενη ρύθμιση παραβιάζεται ευθέως η διάταξη του άρθρου 98 του Συντάγματος που κατοχυρώνει αδιαστίκτως τον προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες των ανωτέρω φορέων. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου όχι μόνο είναι αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του, αλλά αντιθέτως θέτει σε διακινδύνευση το στόχο της πάταξης της διαφθοράς και αποτροπής της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, η εκ των υστέρων ανάκτηση του οποίου έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δυσχερής. Επίσης, η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου ακυρώνει την αποτρεπτική λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού στη διενέργεια παράνομων δαπανών και εκθέτει τους υπολόγους και τους διατάκτες σε κίνδυνο καταλογισμού. Ζητείται από τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι και να αναλογιστούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργησή του στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».
Αξιοσημείωτο ειναι ότι για το στενό Δημόσιο η διάταξη θα ισχύσει από το 2017, αλλά από το 2019 θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ δήμους κλπ..