Την έντονη αντίδραση των Ελλήνων εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει το επιμίσθιο που ελάμβαναν, επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει σε σχετική καταγγελία της η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Βαυαρίας, «αρχικά το επιμίσθιο θεωρήθηκε επίδομα και μειώθηκε κατά 12%, στη συνέχεια μειώνεται άλλο ένα 8%, γίνεται σε αυτό αρχική παρακράτηση φόρου 20%, θεωρείται ταυτόχρονα (ανέξοδο) έσοδο και συμψηφίζεται με τις αποδοχές της Ελλάδας, με συνέπεια να γίνει παρακράτηση φόρου, τουλάχιστον 10% επιπλέον».

Όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες καθηγητές της Βαυαρίας το επιμίσθιο των 1.751 ευρώ που τους καταβαλλόταν μέχρι πρότινος, θα διαμορφωθεί γύρω στα 1050 με 1100 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τη διαβίωσή τους, εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους ζωής στη Γερμανία

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι έχουν επανειλημμένα ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα αυτό, ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ καμία απάντηση.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι πολλές φορές έχουν καθυστερήσει να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να οριστεί αφορολόγητο ποσό στο ύψος του επιμισθίου, «διότι το επιμίσθιο δεν είναι ανέξοδο έσοδο για να φορολογείται με τέτοιο τρόπο».

«Κάθε αλλαγή που αφορά την Ελληνόγλωσση Παιδεία και εκπαίδευση στο Εξωτερικό να γίνεται μετά από ουσιαστικές και όχι προσχηματικές συζητήσεις, οι οποίες να έχουν την συναίνεση των τοπικών ομογενειακών φορέων και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη το βαθύτερο Εθνικό συμφέρον και όχι μόνο στενά οικονομικά δεδομένα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Βαυαρίας.