Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κυψέλη Ημαθίας η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει αγροτεμάχιο στην περιοχή για την ταφή των βοοειδών που έχουν προσβληθεί από οζώδη δερματίτιδα. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και διοργανώνουν καθημερινά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, φωνάζοντας ότι δεν θέλουν το χωριό τους «να γίνει νεκροταφείο ζώων».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι 430 ζώα με οζώδη δερματίτιδα θα ταφούν σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά σε πηγές με νερό και δίπλα από κτηνοτροφικές μονάδες. Ανησυχούν ότι η ταφή ζώων θα επαναλαμβάνεται και πως θα υπάρξει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ ζητούν την αποτέφρωση των ζώων. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, στελέχη της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο χωριό, συνομίλησαν με τους κατοίκους και τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα απειληθεί η δημόσια υγεία. Ωστόσο χθες έγινε νέα διαμαρτυρία, ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί υπογραφές με αίτημα την ακύρωση της απόφασης. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι ακόμη και να κλείσουν δρόμους.

Η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας με μία μακροσκελή ανακοίνωσή της απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα της οζώδους δερματίτιδας και την ταφή των νεκρών ζώων.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο παρά μόνο από άρρωστα ζώα σε υγιή (μόνο σε βοοειδή) μέσω κουνουπιών. Κρούσματα υπήρξαν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, πλην της Πιερίας, και όλα τα μολυσμένα ζώα θανατώνονται υποχρεωτικά, για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου.

Επίσης τα υγιή ζώα εμβολιάζονται, για να σταματήσει η εξάπλωση. Τα άρρωστα ζώα θα έπρεπε είτε να οδηγηθούν σε κλίβανο, για να αποτεφρωθούν, είτε να ταφούν με υγειονομική ταφή.

Στο ερώτημα γιατί δεν προτιμήθηκε η καύση η περιφερειακή ενότητα απαντά ότι «η αποτέφρωση, πέρα από το μεγάλο χρόνο αναμονής που απαιτείται, αφού τα ζώα αποτεφρώνονται με ρυθμό 20 την ημέρα, απαιτεί και ένα τεράστιο -ιδίως για τα σημερινά δεδομένα- κόστος, που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ασύμφορο σε σχέση με τη διαδικασία της υγειονομικής ταφής».

Η υγειονομική ταφή γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει ότι δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία, ενώ η τοποθεσία της Κυψέλης επιλέχθηκε, «γιατί είναι περιβαλλοντικά και γεωλογικά ασφαλής για τα υπόγεια ύδατα. Δεν προκαλεί πρακτικά περιβαλλοντική όχληση. Δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το μέλλον της περιοχής». «Η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας οφείλει να προασπίζει την υγεία και το περιβάλλον του συνόλου των Ημαθιωτών και έτσι πράττει», καταλήγει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Πηγή: makthes.gr