Η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτέλεσε το θέμα ενημέρωσης και συζήτησης όλων των προέδρων των Εργατικών Κέντρων ΑΜ-Θ, και του διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης.

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών Κέντρων για να πάρουν συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη θέση στην δημιουργία της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο κ. Ρομπόλης στην ομιλία του τόνισε, η διεθνής πρακτική και εμπειρία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (π.χ. Πολωνία, Ρωσία, Κίνα, ΠΓΔΜ, Ντουμπάι, Αρμενία, κλπ) έχει αποδείξει ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι των χωρών ή των περιφερειών υποδοχής δεν επιτυγχάνονται και τα αποτελέσματα των ΕΟΖ δεν είναι ενθαρρυντικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας παρατηρεί για την λειτουργία και δράση των ΕΟΖ διεθνώς την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας και την απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι. Επιπλέον, είπε ο κ. Ρομπόλης, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΔΟΕ) στις περισσότερες από τις χιλιάδες ΕΟΖ διεθνώς επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας, δηλαδή παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακή ανασφάλεια, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών, πρακτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι προθεσμίες και τα πλάνα παραγωγής των επιχειρήσεων.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος