Κατά του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟΑ «Αρχείο Διαφύλαξης Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, ρύθμιση θεμάτων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και άλλες διατάξεις», η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, τάσσεται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σημεία αιχμής για τον ΣΕΑ, οι ρυθμίσεις που αφορούν στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και στο Μουσείο Ακρόπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου «με τα άρθρα 6- 17, μεταλλάσσει το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με τρόπο που αντιβαίνει το Σύνταγμα, τους όρους της δωρεάς και τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου, αφού σύμφωνα με αυτόν (Ν. 3600/2007, ΦΕΚ 177/Α/1-8-2007) το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού».

Επίσης, επισημαίνει κι άλλες «ιδιαίτερες», όπως τις χαρακτηρίζει, ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, μεταξύ των οποίων το άρθρο 12 που αναφέρεται στον διευθυντή του μουσείου, «ο οποίος πλέον θα επιλέγεται από το ΔΣ του ΝΠΙΔ, χωρίς καν να θεσπίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια ούτε καν η ειδικότητα του αρχαιολόγου ή μουσειολόγου ή το επιστημονικό έργο ως προϋπόθεση» και το άρθρο 9 που αφορά στους πόρους του εν λόγω μουσείου.

«Τα εισιτήρια και τα έσοδα από τις εκθεσιακές και άλλες δραστηριότητές του τα καρπώνεται το ΝΠΙΔ αποστερώντας το ΤΑΠΑ από πολύτιμους πόρους, ενώ οι λειτουργικές ανάγκες του επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΑ. Για άλλη μια φορά φαίνεται πώς εννοεί η κυβέρνηση το “μεταρρυθμιστικό της όραμα” για τον πολιτισμό: Τα έσοδα στους ιδιώτες, τα έξοδα στο δημόσιο» σημειώνει ο ΣΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι στο άρθρο 18 του ίδιου σχεδίου νόμου, «ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης μεταλλάσσεται σε Οργανισμό Αποπεράτωσης και Λειτουργίας Μουσείου Ακρόπολης», με την πολιτική ηγεσία να παρατείνει «απροκάλυπτα», όπως ισχυρίζεται, «τη ζωή ενός αχρείαστου νομικού προσώπου, που εξ ορισμού είχε ως ημερομηνία λήξης το 2009 και έκτοτε έχει αναγγελθεί πολλές φορές η κατάργησή του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

«Η μεθόδευση για το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Κανελλοπούλου αποδεικνύει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για σταδιακό ακρωτηριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα προβεβλημένα και προσοδοφόρα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, την ανεξαρτητοποίησή τους και τη μετατροπή των μονάδων που θα απομείνουν σε θλιβερές αποδυναμωμένες γραφειοκρατικές υπηρεσίες χωρίς πόρους» καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης