Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχει προκαλέσει η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα με θέμα “Οικονομικές Ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στο συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών”.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών αναφέρει ότι «η βουλευτής επικαλείται δήθεν “οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση” στην Ομοσπονδία χωρίς όμως να παραθέτει το οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο και χωρίς κανέναν συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό».
Χαρακτηρίζει επίσης «προσβολή για όλο τον κλάδο και ντροπή τα εν λόγω σωματεία (αναφέρονται στην επερώτηση), να καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας και μάλιστα όταν σύσσωμο το πανεργατικό κίνημα της χώρας με σωρεία απεργιών διεκδικεί ακριβώς το αντίθετο».
Η ΠΝΟ αναφέρει εξάλλου ότι «το Σύνταγμα, οι Ειδικοί Νόμοι για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 87, ορίζουν ρητά ότι κράτος όχι μόνον υποχρεούται να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που διασφαλίζουν και προστατεύουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά επιπλέον οι Δημόσιες Αρχές οφείλουν να απέχουν από κάθε επέμβαση που μπορεί να περιορίσει ή να παρακωλύσει το δικαίωμα τους να καθορίζουν με δικούς τους κανονισμούς (καταστατικά) τα του οίκου τους».
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα στην ερώτηση της αναφέρει ότι με «συνεχείς ανακοινώσεις τόσο η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ όσο και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν “Ο Αγ. Σπυρίδων” αναδεικνύουν τα ποικίλα ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την οικονομική διαχείριση και πιθανές ατασθαλίες διαχρονικά από τις διοικήσεις της ΠΝΟ». Προσθέτει επίσης ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναίτια απόλυση υπαλλήλων του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας και μάλιστα χωρίς καμία τεκμηρίωση αναφορικά με την ανεπαρκή εκτέλεση καθηκόντων από πλευράς τους από τον ΓΓ της ΠΝΟ» σημειώνοντας ότι «η απόλυση των δύο υπαλλήλων έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας άφησε ένα κενό που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των ζητημάτων κακής διαχείρισης στην ΠΝΟ, όπως η μη κατάθεση ισολογισμού 2021, η αδιαφάνεια των οικονομικών των προηγούμενων ετών, η μη παρουσίαση παραστατικών για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με ελληνόκτητες εταιρείες ξένης σημαίας και η παντελής αδιαφορία παροχής εξηγήσεων σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανακατασκευή των γραφείων της Ομοσπονδίας». Και ερωτά τον υπουργό «πώς διασφαλίζεται ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία των ναυτεργατών της χώρας μας, αλλά και τα αποθεματικά θα παραμείνουν ανέγγιχτα μέσα σε αυτό το αδιαφανές περιβάλλον που διαμορφώνει ο Γ.Γ της ΠΝΟ» και «ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να περιοριστεί η κάθε είδους αυθαιρεσία του γγ της Ομοσπονδίας».