Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους εκφράζουν δικαστές και εισαγγελείς, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σχετική πρόταση που είχε διατυπωθεί από τη νυν επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, όταν ήταν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους συναδέλφους της.
Συγκεκριμένα, η πρόταση «Καμία αλλαγή στα υφιστάμενα όρια» συγκέντρωσε 284 ψήφους (70,1%).
Αντίθετα, μόλις 121 ψήφους και ποσοστό 29,9% πήρε η πρόταση «Αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση, οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, να αποχωρούν από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς να αποχωρούν από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους, δικαιούμενοι τις ανώτατες συντάξιμες αποδοχές ως νόμος ορίζει. Κατ’ εξαίρεση και μόνον όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν μέχρι δύο και τρία επιπλέον έτη αντίστοιχα στην υπηρεσία, η δε οργανική τους θέση σε αυτήν την περίπτωση λογίζεται ως κενή προς πλήρωση».
Επίσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαφώνησε κατηγορηματικά στη συμμετοχή των συνταξιούχων δικαστικών σε άλλες θέσεις μετά την αποχώρησή τους από το Σώμα.
Η πρόταση «Καμία πολιτική θέση, καμία δημόσια θέση, ούτε και σε Ανεξάρτητες Αρχές» συγκέντρωσε 237 ψήφους (55%).
Η πρόταση «Αλλαγή του άρθρου 89 με την κατεύθυνση απαγόρευσης συμμετοχής Δικαστικών Λειτουργών υπό προϋποθέσεις» έλαβε 127 ψήφους (29,5%):
1) σε πολιτικές θέσεις καθώς και σε Ανεξάρτητες Αρχές (23 ψήφους)
2) σε θέση έμμεσου οργάνου του Κράτους αμειβόμενη αμέσως ή εμμέσως από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εξαίρεση τις Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγμα (36 ψήφους)
Όσον αφορά στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με οριακή πλειοψηφία οι δικαστές ζήτησαν την αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση. Η πρόταση για «στάδιο προεπιλογής με μυστική ψηφοφορία από το Δικαστικό Σώμα και τελική επιλογή από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία» συγκέντρωσε 184 ψήφους (43,7%).
Η πρόταση για «αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση. Ειδικότερα, επιλογή από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ή τον ΠτΔ, προεπιλογή από εκλεκτορικό σώμα Δικαστών ή Ολομέλεια Ανωτάτου Δικαστηρίου», συγκέντρωσε 237 ψήφους (56,3%).
Για το δικαίωμα των δικαστικών λειτουργών στην απεργία, η Γ.Σ. αποφάσισε με 231 ψήφους (53,6%) την εισαγωγή διάταξης, κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναφέρει πως «η διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων ως μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας των δικαστικών λειτουργών δεν συνιστά απεργία».
Οι δικαστές, πάντως, διαφώνησαν με την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης, ενώ, αντίθετα, συμφώνησαν στην κατάργηση του Μισθοδικείου και στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στο Α.Ε.Δ.