Στο στόχαστρο του προσωπικού μηχανισμού του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πνευματικός Ηγέτης των Αρμενίων, καθώς και η Εβραϊκή Κοινότητα μετά από δημοσίευμα στο περιοδικό «Gercek Hayat».
Το περιοδικό αυτό εκδίδεται από τον εκδοτικό όμιλο της Yeni Safak, που είναι η αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής πολιτικής της τουρκικής προεδρίας και ελέγχεται άμεσα και συνολικά από τον γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν και υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε ένθετο 176 σελίδων με τίτλο «Ιστορία 100 ετών του FETO», όπου Feto σημαίνει Φετουλάχ Γκιουλέν, δημοσιεύονται πληροφορίες, φωτογραφίες, σχόλια και κάποια ντοκουμέντα της πορείας του Ιμάμη Γκιουλέν από το 1960. Εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν, νεαρός ακόμη είχε χρηματοδοτηθεί από τη CIA και το ΝΑΤΟ (από τη μυστική αντικομμουνιστική δομή-οργάνωση GLADIO, η οποία στην Ελλάδα έφερε το όνομα «Κόκκινη Προβιά»). Αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, όπως και ότι ο Γκιουλέν είχε στρατολογηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -και μάλιστα από πολύ νωρίς- στην περιοχή του ΒΑΝ. Όμως σε αυτό το δημοσίευμα του «Gercek Hayat» κατηγορούνται και οι θρησκευτικές μειονότητες, οι Χριστιανοί, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι και συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες πως στήριξαν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Χωρίς στοιχεία ή αποδείξεις το δημοσίευμα αυτό εκλαμβάνεται και ορθώς ως προειδοποίηση, αλλά και ως δημιουργία κλίματος κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Αυτή η «εκστρατεία» συμβαίνει σε μία στιγμή μεγάλης οικονομικής κάμψης και νομισματικής κρίσης. Συμπίπτει δε χρονικά με μία σειρά από ενδείξεις, σχόλια, παραινέσεις και προτάσεις για άμεση καταφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ προς δανειοδότηση. Η αλήθεια είναι πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται στο ναδίρ.
Ένας εκ των πρυτάνεων του πάλαι ποτέ διπλωματικού ρεπορτάζ στη γειτονική Τουρκία, ο Murat Yetkin, αναπαράγει τμήματα του παραπάνω ενθέτου εξηγώντας πως αυτή η δημοσίευση είναι ανησυχητική, αλλά και δίνοντας στοιχεία για τις αντιδράσεις των πνευματικών ηγεσιών των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Έτσι στις 9 και 10 Μαΐου, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και οι άλλες θρησκευτικές δομές των Αρμενίων και των Εβραίων εξέδωσαν ανακοινώσεις καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας των λατρευτικών χώρων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων ώστε να αποφευχθούν και να αποτραπούν ρατσιστικές και εθνικιστικές επιθέσεις.
Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι στην Άγκυρα ωστόσο φαίνεται να ανησυχούν σοβαρά ως προς το ενδεχόμενο γενίκευσης της επίθεσης κατά θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής του Ερντογάν, της κατασκευής εχθρών, εσωτερικών ή εξωτερικών. Επισημαίνουν οι παραπάνω κύκλοι πως το φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε δήθεν ως αποκάλυψη το περιοδικό «Gercek Hayat» προέρχεται από τις συναντήσεις διάφορων προσωπικοτήτων στο παρελθόν με θρησκευτικούς ηγέτες στο πλαίσιο της επιτροπής Διαθρησκευτικού Διαλόγου, πρόεδρος της οποίας εκείνα τα χρόνια, 2007-2009, ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και αντιπρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν. Περισσεύουν δηλαδή η υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός που εκπορεύονται από τον μηχανισμό του Ερντογάν. Μάλιστα τότε, όταν η συνεργασία του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν στενή και διαρκής, ο ιμάμης και πνευματικός πατέρας του σημερινού προέδρου είχε επισκεφθεί τον Οικουμενικό Θρόνο στο πλαίσιο του διαλόγου και του δημοκρατικού-πολυπολιτισμικού ανοίγματος.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το Φανάρι εξέδωσε ανακοίνωση διά της οποίας καταγγέλλεται πως το δημοσίευμα «στοχοποιεί μέλη της κοινότητας και θρησκευτικούς ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς».
Επίσης, σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χειρίζεται (Facebook), αναφέρονται τα εξής:
«Σε δημοσίευμα του περιοδικού “Gerçek Hayat” στοχοποιούνται μέλη των (σ.σ. μειονοτικών) κοινοτήτων και θρησκευτικοί ηγέτες, με αποτέλεσμα να δυσαρεστούνται οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι που είναι μέλη του λαού μας.
»Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, καθώς όσο είναι ιδιαίτερα λυπηρή η πράξη τόσο είναι και ιδιαίτερα σοβαροί και ανεύθυνοι οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας.
»Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις, όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στενοχωρημένος που του επιρρίπτεται τέτοιου είδους μομφή, παρά την υποστήριξη που παρέχει στο πλαίσιο του εφικτού στο Κράτος μας.
»Θα θέλαμε να δηλώσουμε πως κάνοντας την ανακοίνωση αυτή στο αξιότιμο κοινό είμαστε βέβαιοι πως οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα».
Επίσης η εβραϊκή Κοινότητα Τουρκίας σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter (9/5) αναφέρει -για το ίδιο γεγονός- τα ακόλουθα:
«Καταδικάζουμε τη διάκριση και την πρόκληση που συνθέτουν δημοσιεύσεις με μη ρεαλιστικές κατηγορίες σε βάρος του Αρχιραβίνου μας. Αυτές οι δημοσιεύσεις μίσους προκαλούν ζημία στην Τουρκία. Από την πλευρά μας ελπίζουμε σε άμεση αποκατάσταση των δημοσιεύσεων μίσους -μέσω της εκπαίδευσης και της νομικής οδού-, καθώς πλήττουν την Τουρκία μας, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».