Ανησυχία προκαλεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 204 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ 5 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, δύο από τα θύματα ήταν ηλικιωμένες που διέμεναν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.
Από τα 204 κρούσματα, τα 23 είναι εισαγόμενα. Από τα 181 εγχώρια κρούσματα τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι, η χθεσινή διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα για τον μήνα Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Επίσης, μεγάλος είναι και ο αριθμός ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε κατά 51 άτομα, δηλαδή από 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν την περασμένη Τετάρτη, χθες ανήλθαν σε 221.
Χρήση μάσκας στα σχολεία και τεστ κορωνοϊού στους φοιτητές
Ακόμη, 82 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον 68 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης. Ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς, αριθμός μεγάλος για την περιφέρεια που μαρτυρά και τον προβληματισμό των ειδικών για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Στις προτάσεις των ειδικών σχετικά με τα άνοιγμα των σχολείων είναι και η χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ακόμη πότε και υπό ποιές προύποθέσεις θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και τη διασπορά του ιού την 1η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, λένε οι ειδικοί. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη που υπήρχε το 1ο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα σχολικά μαθήματα πραγματοποιούνταν από το σπίτι, μέσω του προγράμματος, «μαθήματα εξ’ αποστάσεως» του υπουργείου Παιδείας.
«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό», είναι η πρόταση της καθηγήτριας Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Για τα πανεπιστήμια όπως αναφέρει η ίδια, αυτό που συζητιέται είναι η επιστροφή των φοιτητών στα φοιτητικά έδρανα με χρήση μάσκας και με τεστ για κορωνοϊό κατά την έναρξη του α΄εξαμήνου.