Διάχυτη η ανησυχία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Βάσει του σχεδίου Νόμου, τα δίδακτρα θα πρέπει να είναι μηδενικά προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, σε αντίθετη δε, περίπτωση το ύψος τους θα εγκρίνεται από τον ίδιο τον υπουργό, καθώς καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο επιβολής υψηλών διδάκτρων που για το υπουργείο συνιστά δημιουργία «συνθηκών εμπορευματοποίησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης».
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Γιώργο Πετράκο, λειτουργούν 49 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Από αυτά τα 43 είναι με δίδακτρα και τα υπόλοιπα δωρεάν. Μάλιστα ο μέσος όρος των διδάκτρων στα 43 ΠΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. «Είναι από τα χαμηλότερα δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές», ανέφερε ο κ. Πετράκος.
Όπως εξήγησε μέσω των διδάκτρων καλύπτεται η λειτουργία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Τα δίδακτρα είναι κοστολογημένα με βάση τις ανάγκες τους», είπε ο ίδιος, ενώ μετέφερε την αγωνία προέδρων των τμημάτων που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι σε περίπτωση επιβολής χαμηλότερων διδάκτρων, τα προγράμματα δεν θα μπορέσουν να γίνουν.
Δεν είναι όμως μόνο τα ίδια τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που κινδυνεύουν να μη γίνουν. Το 35% των διδάκτρων που καταβάλλονται πηγαίνει στα ταμεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες του ιδρύματος.
Οι πόροι μάλιστα αυτοί, δίνουν ανάσα στην οικονομική υπηρεσία του θεσσαλικού ΑΕΙ που έχει δει τα τελευταία πέντε χρόνια τον προϋπολογισμό λειτουργίας του ιδρύματος να συρρικνώνεται σε ποσοστό 60% – 70%. Αν κοπούν και τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά εκτιμάται ότι θα υπάρχουν ανάγκες που δεν θα μπορούν να καλυφθούν.
Το θέμα με τα μεταπτυχιακά είχε ανοίξει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που είχε φιλοξενηθεί στο Βόλο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά τους προηγούμενους μήνες.
Πλέον το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και έχει τεθεί σε διαβούλευση. Για το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Πετράκος. Κατά τη διάρκειά της θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου που έχει εγείρει αντιδράσεις στον χώρο των πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος