Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σαν μανιτάρια ξετρυπώνουν οι περιπτώσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών που στην περίοδο των «παχιών αγελάδων» λάμβαναν από το Κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα και υπηρεσίες που δεν υλοποιούσαν ποτέ.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν πως η αποκάλυψη ότι η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με εννέα εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου των «αμαρτωλών» μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη σημειώνουν με νόημα ότι δεν γίνεται οι κρατούντες να «πέφτουν από τα σύννεφα» από την δράση ορισμένων ΜΚΟ, την στιγμή που πριν από περίπου τρία χρόνια κάποιες από αυτές τις είχαν αμνηστεύσει με… Νόμο του Κράτους.

«Η δράση ορισμένων τέτοιου είδους οργανώσεων ήταν γνωστή από το παρελθόν. Λάμβαναν από το Κράτος εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Σε μερικές μάλιστα από αυτές οι οποίες δραστηριοποιούνταν στον “τομέα” του Πολιτισμού, μετά από έλεγχο που είχε διενεργηθεί και είχαν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις, είχαν επιβληθεί πρόστιμα τα οποία όμως εξαφανίστηκαν με νόμους που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», εξηγούν.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ τέσσερις ΜΚΟ

Όσον αφορά πάντως στο μέτωπο των ελέγχων, στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει πάνω από 500 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ για τέσσερις από αυτές, σύμφωνα με πηγές από την υπηρεσία, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις είτε ότι έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις είτε ότι τα μέλη τους εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Ακόμη ο έλεγχος δεν έχει τελειώσει, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία ότι τέσσερις ΜΚΟ είτε έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις ή έχουν λάβει δημόσιο χρήμα χωρίς να προσφέρουν καμία περιουσία», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ έχουν μπει οι ΜΚΟ «Νόστος», «Κοινωνική Ενδυνάμωση», «Παγκόσμιο δίκτυο αλληλοβοήθειας “Κράτα με”» και η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» (η οποία σήμερα δεν λειτουργεί).

Η αμνήστευση

Την ίδια στιγμή, τόσο στελέχη του ΣΔΟΕ, όσο και υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης, με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από τις ΜΚΟ, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρονται εκτενώς σε έναν Νόμο που είχε «περάσει» το 2011.

Ο λόγος για τον Νόμο 3943 ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου 2011 και «συνοδευόταν» από τις υπογραφές των κ.κ. Κάρολου Παπούλια, Γιάννη Ραγκούση, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Καστανίδη και άλλων.

Στο άρθρο 51 του παραπάνω Νόμου αναφέρεται ότι «Πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/ 1992), φόροι, τέλη, εισφορές, πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν καταλογιστεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε βάρος σωματείων που επιδιώκουν αποκλειστικά πολιτιστικούς σκοπούς λόγω αμφισβήτησης του μη κερδοσκοπικού τους χαρακτήρα, διαγράφονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένα και τυχόν εκκρεμείς δίκες καταργούνται, εφόσον:

α) υποβληθεί αίτηση προς την αρμόδια για τη διαγραφή Δ.Ο.Υ. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού,

β) οι πολιτιστικοί σκοποί αποδεικνύονται από το εγκεκριμένο καταστατικό του σωματείου και

γ) το σωματείο έχει ορισθεί ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄), της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού σε εκτέλεση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α΄)».

Όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, ο παραπάνω Νόμος έγινε αφορμή να σβηστούν πρόστιμα σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που η εφορία έκρινε ότι κακώς τους δόθηκαν τεράστια ποσά χωρίς παρακράτηση φόρου. 

«Είναι προκλητικό»

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης εφοριακών, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο ηλεκτρονική εφημερίδα έκανε λόγο για προκλητικές φωτογραφικές διατάξεις οι οποίες κατά καιρούς φτάνουν στην Βουλή προκειμένου να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον υπουργών και βουλευτών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

«Είναι πραγματικά προκλητικό την ώρα που οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην βάρβαρη φορολογία, στα χαράτσια στα χρέη και στις κατασχέσεις να αποκαλύπτεται συνεχώς ότι κάποιοι έστησαν ένα πολύ καλό γλέντι και περνούν ακόμα καλά. Είναι προκλητικό να υπάρχουν φωτογραφικές φορολογικές διατάξεις στην Βουλή, όχι για να ευνοηθούν κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά για να ευνοηθούν διάφοροι φίλοι και γνωστοί. Διάφοροι που ήταν στο περιβάλλον υπουργών και βουλευτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.