Η τροπολογία της ντροπής, η οποία «αμνήστευε» το 2013 τα τραπεζικά στελέχη για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και έστρωσε το χαλί για την αρχειοθέτηση της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη, «ξεσκονίζεται» εκ νέου, με τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου να μελετά το ενδεχόμενο να διατάξει την ανάσυρση του σχετικού φακέλου που αφορά σε δάνεια άνω των 250 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί από τη Βουλή τα πρακτικά από την αρμόδια επιτροπή, όπου κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε ότι δεν αφορούσε στα κόμματα η περίφημη τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013, δίνοντας ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που ενέκριναν προς τις πολιτικές παρατάξεις.

Η επίμαχη τροπολογία

Η κατάθεση του κ. Στουρνάρα, όπως φαίνεται, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά από τον οικονομικό εισαγγελέα, προκειμένου να κρίνει αν υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο.

Δεν αφορούσε στα κόμματα η περίφημη τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη που κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013​, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Μία επανεκκίνηση της έρευνας εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει αντιμέτωπα με κατηγορίες περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η αρχειοθέτηση της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2013 είχε γίνει ως απόρροια της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο παρά πέντε της ψηφοφορίας, ξημερώματα Παρασκευής, εν κρυπτώ, όπως κατήγγειλαν τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η αρχειοθέτηση αποτελούσε εξάλλου μονόδρομο την περίοδο εκείνη, αφού στελέχη της ΤτΕ και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια, καταθέτοντας ως μάρτυρες στους εισαγγελείς, τόνισαν πως η τροπολογία αφορά και στα δάνεια των κομμάτων. Αυτή όμως η ερμηνεία της επίμαχης τροπολογίας διαφοροποιήθηκε με την κατάθεση του κ. Στουρνάρα παρέχοντας έτσι τη νομική δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει εάν μπορεί να στηριχθεί το ενδεχόμενο να βγει από το αρχείο η συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα άλλωστε με τον κ. Στουρνάρα, «μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού, ενώ δεν αφορά δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση». 

Δανεικά με εγγύηση την κρατική επιδότηση

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει σε ομιλία του στη Βουλή από τους εισαγγελείς «να καταργηθεί» στα δικαστήρια.

Επρόκειτο, άλλωστε, για μία τροπολογία που είχε «στηθεί» σε μία έρευνα που έβαινε προς το τέλος της, αφού ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων την περίοδο 2000-11, τα οποία άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα λάμβαναν βάσει του τρέχοντος εκλογικού τους ποσοστού.

Τα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων, την περίοδο 2000-11, άγγιξαν τα 250 εκατομμύρια ευρώΗ τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά σε δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως π.χ του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα, αναπόφευκτα, ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Αποτέλεσμα ήταν η απαλλαγή από τυχόν ποινικές ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, καθώς κι άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 έχουν καταλήξει στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν από την Αγροτική Τράπεζα. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί επίσης από τις τράπεζες Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.