Άνεργοι στην πλειοψηφία τους, αλλά με πολυτελή ζωή, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αρχηγοί και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε ναρκωτικά σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά και σε Τρίπολη και Πύργο.
Χθες, μέχρι το απόγευμα, οι κλούβες της Αστυνομίας δεν προλάβαιναν να μεταφέρουν συλληφθέντες στην Εισαγγελία Καλαμάτας, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.
Η δε δικογραφία ογκωδέστατη, ενώ ακόμα και οι δικηγόροι υπεράσπισης των συλληφθέντων ήταν χθες υπό πανικό, μέχρι να μπορέσουν να ενημερωθούν για την υπόθεση.
Είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, γράφοντας ιστορία με χρυσά γράμματα στον πόλεμο κατά του λευκού θανάτου, εξαρθρώνει ένα τόσο μεγάλο κύκλωμα, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, δρούσε την τελευταία δεκαετία, έχοντας απλώσει τα πλοκάμια του σε ολόκληρο το νομό.
Καθώς η παρακολούθηση των υπόπτων ήταν δύσκολη, μιας και ο συνταξιούχος αστυνομικός γνώριζε τα πρόσωπα των πρώην συναδέλφων του, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ενεργό ρόλο για άλλη μια φορά ανέλαβε ο 12ος όροφος της ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο κοριός. Έτσι, από το Δεκέμβριο και μετά έγινε επισύνδεση κρίσιμων τηλεφωνικών συνδέσεων, καταγράφοντας συνομιλίες που «καίνε» τους κατηγορουμένους.
Στο μεταξύ, σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα τέθηκε, έπειτα από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ο υπαξιωματικός (κελευστής, γιος του συνταξιούχου αστυνομικού) που έχει συλληφθεί και εμπλέκεται στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Χθες βράδυ, ο εισαγγελέας Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, απήγγειλε κατηγορίες και παρέπεμψε στην Ανάκριση τα 11 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (το 12ο κρατείται ήδη στις φυλακές), ενώ άφησε ελεύθερος τους υπολοίπους, καθώς τα αδικήματα που κατηγορούνται είναι πλημμελήματα. Οι 11 αναμένονται να απολογηθούν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στον ανακριτή.
Πάνω από 80 εμπλεκόμενοι
Αναλυτική συνέντευξη Τύπου χθες για την εξάρθρωση της μεγαλύτερης οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία έδωσαν ο αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, υπαστυνόμος Α’, Τάσος Δεληγιάννης.
Όπως τόνισε ο ταξίαρχος κ. Γεωργακόπουλος, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 80 συνολικά εμπλεκόμενων ατόμων, ενώ για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, το πρωί της Τρίτης, έγιναν μεγάλης κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις έλαβαν μέρος αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύλου, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Ναυπλίου και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, όπως και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν 17 άτομα, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια, καταστήματα και λοιπούς χώρους που ανήκουν στους εμπλεκομένους.
Οι 12
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (12 άτομα), μεταξύ των οποίων, όπως προαναφέραμε, απόστρατος αστυνομικός, καθώς και ένας Αλβανός έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου για ληστεία. Η Αστυνομία αποδίδει ενεργό ρόλο σε δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη, 49 ετών, και στον απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος έχει συλληφθεί αρκετές φορές για υποθέσεις ναρκωτικών.
Οι υπόλοιποι 6 συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά και όπλα, όπου περιλαμβάνεται και ο εν ενεργεία λιμενικός, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη 62 άτομα.
Ειδικότερα, οι 12 που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι: Άνεργα δίδυμα αδέλφια από τη Μεσσήνη, ηλικίας 49 ετών, 66χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από τη Μεσσήνη, 61χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 27χρονος τσιγγάνος, 44χρονος υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την Πύλο, 22χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 59χρονος άνεργος από τη Μεσσήνη, 48χρονος από τη Μεσσήνη, 35χρονος από την Καλαμάτα, 33χρονος Αλβανός που κρατείται στις φυλακές Ναυπλίου για ληστεία και 57χρονος από τη Μεσσήνη.
Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται τρία μέλη της οργάνωσης τα οποία διέκοψαν τη συνεργασία τους, ύστερα από καυγά με τους αρχηγούς της.
Σε όλη τη Μεσσηνία
Ο ταξίαρχος παρατήρησε ότι η έρευνα της Αστυνομίας ήταν πολύμηνη και χρησιμοποιήθηκαν φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας. Για τα 12 άτομα, προέκυψε ότι, έχοντας διακριτούς ρόλους, συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Τα μέλη της, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης, σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης, του Πύργου και των ευρύτερων – όμορων περιοχών.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άνεργοι.
Δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να νομιμοποιούν τα έσοδα, χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» δύο καταστήματα (ένα ψητοπωλείο και ένα κατάστημα εσωρούχων), ιδιοκτησίας τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δράση τους. Παράλληλα, έκαναν πολυτελή ζωή, έπαιζαν υψηλά ποσά στον τζόγο και κυκλοφορούσαν με πολυτελή αυτοκίνητα.
Επιπλέον, όπως προέκυψε, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν, ως αντίτιμο της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών, αντικείμενα αξίας, όπως λίρες, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.λπ.
Η έρευνα έδειξε πως τα ναρκωτικά τα προμηθεύονταν κυρίως από την Αθήνα, ενώ ορισμένα από τα μέλη είχαν το ρόλο του αποθηκάριου, καθώς τα απόλυτα ενεργά μέλη, ως παλιοί γνώριμοι της Αστυνομίας, δεν ήθελαν να έχουν σε δικούς τους χώρους μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που, παρά τις επανειλημμένες έρευνες αστυνομικών το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους χώρους τους, δεν έβρισκαν παρά μόνο μικρές ποσότητες που θα μπορούσαν να κατέχουν για ιδία χρήση.
Πολυτελή αυτοκίνητα
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να καλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες της Αστυνομίας, χρησιμοποιούσαν πολλά κινητά τηλέφωνα που δεν ήταν δηλωμένα στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών.
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.
Συνολικά έγιναν περισσότερες από 30 έρευνες, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-1.210 γραμμάρια χασίς
-4,6 γραμμάρια κοκαΐνης
-3 περίστροφα
-3 κυνηγετικά όπλα
-1 αεροβόλο όπλο
-1 στιλέτο.
-17 φυσίγγια
-281 εκατοστά φυτίλι
-15,8 κιλά πυρίτιδας
-2 πυροκροτητές
-2 φωτοβολίδες
-το ποσό των 1.795 ευρώ
-6 ζυγαριές ακριβείας
-31 κινητά τηλέφωνα.
-5 επιβατηγά οχήματα και 1 μοτοσικλέτα.
-2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μία τηλεόραση.
Οι έρευνες σε όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
Πώς δρούσαν
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Αστυνομία για τη δράση των διδύμων και του συνταξιούχου αστυνομικού, στους οποίους αποδίδεται και η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, τα δίδυμα αδέλφια προμηθεύονταν τα ναρκωτικά (χασίς, κοκαΐνη) από την Αθήνα και με τα αυτοκίνητά τους τα μετέφεραν στη Μεσσήνη. Εκεί οι ποσότητες μοιράζονταν σε πολύ μικρότερες και παραδίδονταν στους «αποθηκάριους» για φύλαξη. Στη συνέχεια προμήθευαν με ποσότητες τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που με τη σειρά τους τις διακινούσαν σε χρήστες σε όλη τη Μεσσηνία.
Η τιμή πώλησης του 1 γραμμαρίου κοκαΐνης κυμαινόταν από 80 έως 100 ευρώ, ενώ του 1 γραμμαρίου χασίς από 2 έως 2,5 ευρώ.
Πηγή: tharrosnews.gr