Δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ και να γεμίζουμε το κενό που έπρεπε να καλύπτουν οι ελληνικές αρχές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ήταν η διαπίστωση που έκανε μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι, λόγω των Ευρωπαϊκών πολιτικών, πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διακινητές, βάζοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Δεν περιμέναμε ότι θα έπρεπε να φροντίσουμε στην Ελλάδα για τις συνθήκες υγιεινής των νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών και για την παροχή πληροφοριών ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα Προσφυγική Κρίση: η αποτυχία των πολιτικών διαχείρισης και η επόμενη μέρα» είπε η Constance Thiesen από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Όπως σημείωσε, το 2015, γιατροί της οργάνωσης παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε 44.000 ανθρώπους οι οποίοι υπέφεραν από αρρώστιες που προέκυψαν κατά το ταξίδι της προσφυγιάς και από τις συνθήκες που αναγκάζονταν να ζουν, αφού πολλές φορές, κοιμούνταν έξω. Υπογράμμισε δε, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που επιτρέπεται η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, επαναπροωθούνται από τη γειτονική χώρα άνθρωποι που έχουν υποστεί βία κατά την προσπάθειά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η Constance Thiesen χαρακτήρισε απαράδεκτη και την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά υποδοχής, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί χώροι υποδοχής ενώ φαγητό και νερό παρέχεται μόνο από τις ΜΚΟ και τους εθελοντές.

«Διαπιστώνουμε επίσης, ότι συλλαμβάνονται άνθρωποι που προέρχονται από το Μαγκρέμπ, οι οποίοι κρατούνται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς να καταλαβαίνουν οι ίδιοι τον λόγο με αποτέλεσμα να έχουμε απόπειρες αυτοκτονίας» είπε το μέλος από τους από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.