Ένας ανεμοστρόβιλος, ήταν αρκετός για να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στον οικισμό Πυργί του δήμου Αγρινίου αν και το πέρασμα του είχε διάρκεια ελάχιστων μόνο λεπτών.
Σε ακτίνα 100 μέτρων ο μίνι ανεμοστρόβιλος, προξένησε καταστροφές σε κατοικίες, αγροικίες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες.
Οι πιο σοβαρές ζημιές ωστόσο, σημειώθηκαν σε έναν ελαιώνα, καθώς 10 ελαιόδεντρα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο δυστυχώς απρόβλεπτο, και καλό θα είναι να είμαστε αρκετά προσεχτικοί όταν αντιλαμβανόμαστε απότομες μεταβολές του καιρού» αναφέρει σε δηλώσεις του ο αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Σωτήρης Σαξάμης, επισημαίνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων.
Καταστροφικότερη δύναμη θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας στον ουρανό της χώρα μας και οι ανεμοστρόβιλοι που θα δημιουργούνται θα είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι.
Τα τελευταία 10 χρόνια προκύπτει ότι ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που εκδηλώνονται στην ξηρά και τη θάλασσα (αυτοί λέγονται σίφωνες), κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 20 τον χρόνο.
Οι περιοχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συχνότητα ανεμοστρόβιλων είναι η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, η Δυτική Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.
Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι έχουν παρατηρηθεί όμως και στην Εύβοια, και «οικογένειες σιφώνων» στα βόρεια της Κρήτης και τις Σποράδες.
Οι ανεμοστρόβιλοι και οι σίφωνες δημιουργούνται όλες τις εποχές του χρόνου, συχνότερα όταν υπάρχει ισχυρή καταιγίδα ή χαλαζόπτωση.
Στη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα εμφανίζονται κυρίως από τον Σεπτέμβριο μέχρι την άνοιξη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, από το τέλος της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ένας ανεμοστρόβιλος μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος.
Η απόσταση που διανύουν είναι συνήθως 5 με 7 χιλιόμετρα και οι πιο ισχυροί μπορούν να διανύσουν ακόμη και 10 χιλιόμετρα.
Τις πιο πολλές φορές η έκταση στην οποία προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 100 με 150 μέτρα.
Η ταχύτητα που κινούνται οι ανεμοστρόβιλοι κυμαίνεται από 250 έως 400 χιλιόμετρα την ώρα.
Να αναφέρουμε πως κατά τα τελευταία δύο χρόνια στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουν καταγραφεί δύο φαινόμενα ανεμοστρόβιλοι ξηράς.
Το πρώτο 15 Νοεμβρίου 2007 στο χωρίο Ζευγαράκι του Δήμου Μακρυνίας στο Αγρίνιο και ο πρόσφατος ανεμοστρόβιλος που έπληξε στης 15 Οκτωβρίου 2009 τον οικισμό Πυργί του Δήμου Αγρινίου.
Πηγή: lepanto-rtv.gr