Οκτώ μήνες μετά την έναρξή της και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κατάθεση του τρίτου μάρτυρα κατηγορητηρίου, αναβλήθηκε η δίκη των 21 κατηγορουμένων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, τον Νοέμβριο του 2017.

Η διαδικασία, που είχε ξεκινήσει στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον περασμένο Ιανουάριο, χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της εγκυμοσύνης μίας δικαστίνας, μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου. Το γεγονός αυτό ωστόσο έπιασε… απροετοίμαστο το δικαστήριο το οποίο με δεδομένο ότι για τα πλημμελήματα δεν προβλέπεται αναπλήρωση δικαστή δεν είχε μεριμνήσει να οριστεί αναπληρωματικό μέλος παρ΄ ότι μάλιστα η διαδικασία αναμενόταν να έχει μακρά διάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι η δίκη αναβλήθηκε για τις 19 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει και πάλι από την αρχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκ νέου θα τεθούν τα γνωστά προβλήματα που συνήθως ανακύπτουν σε υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, όπως το ζήτημα της χωρητικότητας της δικαστικής αίθουσας στην οποία θα φιλοξενηθεί.

Μετ’ εμποδίων άλλωστε είχε ξεκινήσει η δίκη και στις 24 Ιανουαρίου, καθώς αρχικά οδηγήθηκε σε διακοπή προς αναζήτηση μεγαλύτερης δικαστικής αίθουσας και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πάντως πως η δικάσιμος της 19ης Οκτωβρίου ήταν η συντομότερη δικάσιμος που θα μπορούσε να δοθεί προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο τότε αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, οι  πρώην δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου. Τα αδικήματα που τους βαρύνουν, ανά περίπτωση, είναι πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματικές βλάβες και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.

Για την τραγωδία στην Μάνδρα, όπου η θεομηνία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με τόνους λάσπης που καταπλάκωσαν σπίτια, είχε διενεργήσει έρευνα η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Από την έρευνα διαπιστώθηκε έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σε συνδυασμό με σωρεία αυθαίρετων κατασκευών σε ρέματα και σημεία πάνω στην πορεία του νερού.  

Καταθέτοντας ως πρώτος μάρτυρας, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είχε επισημάνει ως καθοριστικούς παράγοντες τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και την άναρχη δόμηση στην περιοχή, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη βροχόπτωση που έπληξε τη Δυτική Αττική και δη τη Μάνδρα σφοδρή. «Η ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή… Ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία  20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια» είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης