Την αναστολή εφαρμογής για τους δήμους, του νόμου 4412/2016 που αφορά την ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ζητά η ΚΕΔΕ, “και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έκδοση του συνόλου των υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις και των διευκρινιστικών εγκυκλίων και υποδειγμάτων εγγράφων, που προβλέπονται από τον ίδιο το νόμο, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί ήδη αρκετές ασάφειες για την εφαρμογή του”.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο νόμος κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά σε αρκετά σημεία είναι δυσνόητος και περιέχει ασάφειες (π.χ. άρθ. 118 περί διαδικασιών απ’ ευθείας αναθέσεων τεχνικών έργων, μελετών και συναφών υπηρεσιών), με παραπομπές σε άλλα νομοθετήματα και πρόβλεψη για έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση, κυρίως για τις διαδικασίες που αφορούν σε συμβάσεις κάτω των κοινοτικών ορίων.

Επίσης, ζητεί την νομιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των πράξεων που έχουν διενεργηθεί από τους δήμους για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου (8/8/2016), οι οποίες τυχόν δεν έχουν εφαρμόσει τις νέες διατάξεις, αφού είναι αδύνατο να προσαρμόσουν οι υπηρεσίες τις διαδικασίες τους, λόγω της πολυπλοκότητας και των ασαφειών του νόμου.

Μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης για να εγγραφούν όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς
Να εγγραφούν όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ζητεί η ΚΕΔΕ και καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει περαιτέρω την χρηματοδότηση, η οποία φέτος ήδη είναι μεγαλύτερη κατά 17 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος από την ΕΕΤΑΑ για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, μένουν εκτός δομών 36.769 παιδιά. Και συγκεκριμένα, από τα 121.569 παιδιά, που οι γονείς τους υπέβαλλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τα 84.800 παιδιά.

Παρά το γεγονός, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, ότι ο φετινός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 193.025.945 ευρώ από τα 176 εκατ. που ήταν πέρυσι. Και αυτό διότι επίσης φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αυξημένος.

Η ΚΕΔΕ, ζητεί η σχετική χρηματοδότηση να φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων, ώστε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά.