Την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ζητά η Σύγκλητος.
Μάλιστα, ενώ παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση,
Όπως αναφέρει η Σύγκλητος, αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΟΠΑ, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων, διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο Ίδρυμα, και παράλληλα, προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους, κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα.
«Η Σύγκλητος, με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του Ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής, αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του Ιδρύματος την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο», αναφέρει το σχετικό ψήφισμα της Συγκλήτου.
Η ίδια κατάσταση και στο ΑΠΘ
Ο κ. Μήτκας υπογράμμισε χθες (ρ/σ Alpha) ότι εκτός από την αυτοδίκαιη αστυνομική παρέμβαση σε περίπτωση τέλεσης κακουργήματος, ειδικά «για τη διακίνηση ναρκωτικών η Σύγκλητος του ΑΠΘ, από τότε που επανήλθε ο νόμος για το άσυλο, με επανειλημμένες αποφάσεις της έχει δώσει το ελεύθερο στην αστυνομία να κινείται ακριβώς για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών». Και πρόσθεσε ότι «είμαστε διαρκώς σε επαφή με την αστυνομία και με την εισαγγελία. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, αλλά πιστέψτε με δεν ξέρω αν οι καθηγητές ή οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο. Πρέπει να μας απαλλάξετε από αυτό το πρόβλημα», αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος πέρυσι, όταν είχε παρουσιαστεί επιστολή 500 φοιτητών, είχε κάνει έκκληση για δημιουργία ενός ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.