Η σαπίλα και η παρανομία, που βρίσκεται στο παρασκήνιο κάθε μεγάλης αθλητικής φιέστας, ήρθε στο φως μετά τις 15 συλλήψεις «σεκιουριτάδων» που έγιναν στον τελικό του κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη. Άνθρωποι που στρατολογούνται από τον δρόμο και τα γήπεδα, εμφανίζονται σε λίστες με παραπλανητικά στοιχεία, προκειμένου να αναλάβουν την ασφάλεια των γηπέδων για το περιστασιακό μεροκάματο των 20 ή 30 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την λήξη του τελικού του Σαββάτου, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση προσήχθησαν 40 άτομα, τα οποία δούλευαν για την εταιρεία σεκιούριτι που είχε αναλάβει την ασφάλεια εντός και εκτός του γηπέδου. Από αυτούς κρατήθηκαν οι 15, καθώς δεν είχαν άδεια εργασίας. Το θέμα που ανοίγει είναι πολύ μεγάλο, και αφορά στον τρόπο με τον οποίο περιφρουρούνται τα γήπεδα και οι αγώνες, καθώς οι δημόσιες καταγγελίες από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο χώρο δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κύκλωμα που πλουτίζει από τη μαύρη εργασία και, επί της ουσίας, είναι ανίκανο να αποτρέψει τη βία στους αγωνιστικούς χώρους.

Το κόλπο

Η κάθε εταιρεία σεκιούριτι, προκειμένου να είναι σύννομη με τις διατάξεις που αφορούν σε πενθήμερη εργασία, δίνει ρεπό στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού που απασχολεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή τις ημέρες που διεξάγεται το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νόμιμο δυναμικό των εταιρειών να μην επαρκεί για την κάλυψη των αγώνων, και οι υπεύθυνοι, σε πολλές περιπτώσεις, επιδίδονται σε έναν αγώνα εύρεσης ευκαιριακών υπαλλήλων, που ή είναι άνεργοι ή οπαδοί ή κάποιοι που χρειάζονται μια μικρή ενίσχυση του εισοδήματός τους. Αλλά είναι προφανές πως αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της ασφάλειας, δηλαδή ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν ή είχαν ανάλογη εμπειρία φύλαξης. Όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός «προσωπικού», που προβλέπεται από την σύμβαση της εταιρείας με την ΕΠΑΕ, τότε συμπληρώνονται οι καταστάσεις με τα ονόματα των υπαλλήλων που δίνονται στην αστυνομία για την είσοδο στο γήπεδο. Όπως θα ακούσετε να καταγγέλλει ο σύμβουλος ασφάλειας Άγγελος Αγραφιώτης, ταυτοποίηση των ονομάτων που βρίσκονται στη λίστα με τα πρόσωπα που βρίσκονται εντός του γηπέδου δεν γίνεται ποτέ, κι έτσι στη θέση των σεκιουριτάδων βρίσκεται ένας πολυάριθμος «στρατός» από ανθρώπους που είναι απλώς περαστικοί ή φανατικοί οπαδοί, οι οποίοι θέλουν να δουν τον αγώνα αλλά να πάρουν και το χαρτζιλίκι τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται ότι εθελοτυφλούν μπροστά στις αποκαλύψεις που γίνονται από τα ινστιτούτα εργασίας και οι οποίες καταδεικνύουν τις εταιρείες σεκιούριτι στην κορυφή της «μαύρης εργασίας». Επίσης, είναι δεδομένο ότι αδιαφορούν και για την ουσιαστική αποτροπή των επεισοδίων, μια και αποδεικνύεται ότι οι ίδιες οι εταιρείες πετούν στον «λάκκο με τα λιοντάρια» μια χούφτα ανθρώπων, που όχι απλώς δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο, αλλά θα μπορούσαν να είναι και επικίνδυνοι για την ασφάλεια των αγώνων. Ωστόσο, ακόμα και μετά τον σοβαρό τραυματισμό της υπαλλήλου που έχασε τα δύο δάκτυλά της, δεν άλλαξε τίποτα στο καθεστώς αναρχίας των «αρχών».

Διαβάστε επίσης:

Ανασφάλιστη και 24ωρης απασχόλησης η γυναίκα που ακρωτηριάστηκε στο ντέρμπι, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010, 15:19

Όλα πράσινα, 24 Απριλίου 2010, 22:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης