Σε «υπόγειες διαδρομές» έχει εισέλθει η υπόθεση του αιφνιδίου θανάτου του 55χρονου προέδρου εφετών, Δημητρίου Φλέγκα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του, το βράδυ της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ο θάνατος του καταξιωμένου δικαστικού, ο οποίος είχε οριστεί εφέτης ανακριτής στις 12 Νοεμβρίου 2009 για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», σύμφωνα με δικηγορικούς και δικαστικούς κύκλους, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Γιατί ο θάνατος του ανακριτή πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων και της τηλεόρασης;
-Γιατί μια τόσο σοβαρή είδηση υποβαθμίστηκε -όλως περιέργως- από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης;
– Γιατί το συμβάν του αιφνίδιου θανάτου του ανακριτή που κρατούσε στα χέρια του τον πιο «καυτό» φάκελο της τελευταίας πενταετίας, εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από όλα τα δελτία ειδήσεων των καναλιών;

Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αφήνοντας ξεκάθαρα αιχμές για κάποιους που τον πίεσαν και τον οδήγησαν στον χαμό, έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του για «πιέσεις».

«Αντιδρούσε στα βιαστικά εντάλματα και τις τηλεοπτικές συλλήψεις»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του Δημήτρη Φλέγκα, μιλώντας στη zougla.gr , εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν ήθελε να πάρει στα χέρια του το φάκελο. Ανέλαβε, όμως την υπόθεση υποτασσόμενος στο δικαστικό καθήκον, όταν επελέγη ομοφώνως από την Ολομέλεια Εφετών.

Κατά τον ενάμισι μήνα της ανάκρισης μέχρι την ημέρα του θανάτου του, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να πιέζεται υπερβολικά όταν αντελήφθη ότι δούλευε σε γραμμή έρευνας που δεν είχαν συνειδητοποιήσει κάποιοι παράγοντες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Άρχισε να μην υπακούει σε άνωθεν εντολές και ακολουθούσε το δικό του δρόμο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιδρούσε σε βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες αστυνομικών που πίεζαν για θεαματικές αλλά άνευ ουσίας και αποτελέσματος, κινήσεις που το μόνον που θα επιτύγχαναν ήταν θέαμα και τηλεοπτικές συλλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε διαφοροποιηθεί και σε κάποια εντάλματα σύλληψης που βγήκαν για άτομα που ο ίδιος πίστευε ότι πιθανόν να μην είχαν σχέση με τη δράση των «Πυρήνων».

Εάν κάτι τέτοιο είναι αληθές, η σκυτάλη των ευθυνών αγγίζει ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αποπειράθηκαν να ποδηγετήσουν την ανεξάρτητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική εξουσία. Η παράβαση καθήκοντος και η κατάχρηση εξουσίας γι’ αυτούς, είναι προ των πυλών.

«Πίστευε ότι θα μπορούσε να προσφέρει και να αποδοθούν ευθύνες για συμμετοχή σε εξτρεμιστικές ενέργειες σε όσους αναλογούσαν ευθύνες, όχι σε όσους κάποιοι ήθελαν να καταστήσουν ενόχους για λόγους εντυπώσεων», λέει στη zougla.gr άνθρωπος που γνώριζε καλά τον Δημήτρη Φλέγκα.

Εάν κάτι τέτοιο ευσταθεί, τότε εύκολα εξηγείται πως επί Χρήστου Μαρκογιαννάκη άγγιξαν και εξάρθρωσαν κατά το ήμισυ την «Συνωμοσία των Πυρήνων», στην αποκαλούμενη γιάφκα του Χαλανδρίου, την ώρα που στην Αθήνα οι «Πυρήνες της Φωτιάς» εξακολουθούν να βάζουν βόμβες παντού.

«Έκανε αυτό που νόμιζε κι όχι αυτό που η πολιτική ηγεσία, ήθελε» ανέφεραν οι ίδιοι άνθρωποι που γνώριζαν τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του εφέτη ανακριτή. «Τα στοιχεία που ο ίδιος είχε συλλέξει μπορεί να μην συμβάδιζαν με τις προσδοκίες υπηρεσιακών παραγόντων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που ψιθυρίστηκε από μερικούς, σε μια υπόθεση που κρατήθηκε χαμηλά: η αναπόδεικτη μέχρι στιγμής σχέση των «Πυρήνων» με την «Σέχτα» και τον «Επαναστατικό Αγώνα». Κάποιοι είπαν στη zougla.gr ότι για να «δέσουν» οι παράλληλες και όχι συμπίπτουσες υποθέσεις, απαιτούνταν ατράνταχτα στοιχεία. Κατά τον δικαστικό, είχε επισημανθεί ότι οι κινήσεις κάποιων παραγόντων της νέας ηγεσίας της αντιτρομοκρατικής, ήταν άστοχες και επέτειναν την ήδη από τα προηγούμενα χρόνια χαοτική κατάσταση σε επίπεδο πληροφόρησης.

«Έπεσε στο δάπεδο την ώρα που ξυριζόταν»

Εάν οι πληροφορίες που με δυσκολία εκμαιεύσαμε είναι στην σωστή κατεύθυνση, ο Δημήτρης Φλέγκας πιθανόν και να έφυγε «από οξύ έμφραγμα της Δικαιοσύνης», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά», Στέλιος Μανουσάκης. Ο εφέτης ανακριτής, όπως μάθαμε, πήγε σπίτι του στο Πειραιά, αργά το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου. Μπήκε στο μπάνιο για να ξυριστεί.

Ξαφνικά ένιωσε έντονη αδιαθεσία και ξαπλώθηκε στο δάπεδο. Υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μετά από πνευμονικό οίδημα, υπέκυψε. Άφησε πίσω του μια σωστά δομημένη οικογένεια. Μια γυναίκα στήριγμα και τρία παιδιά. Ο ένας γιος του είναι φοιτητής της Νομικής και πολίστας στον Πανιώνιο. Ο δεύτερος, φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής και το τρίτο παιδί είναι μια κόρη δέκα ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης