Κατάργηση της καλύτερης πενταετίας για το ΙΚΑ ή του τελευταίου μισθού για το Δημόσιο και νέος τρόπος υπολογισμού των αποδοχών για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από το 2015 είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές που έχουν τεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Ασφαλιστικό.
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αποδοχών από το 2015, καθώς καταργείται μεταξύ άλλων η καλύτερη πενταετίαΤο Υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υιοθέτηση του αναλογικού μοντέλου για τον υπολογισμό της σύνταξης, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτό, το τελικό ύψος της σύνταξης προκύπτει ανάλογα με τις εισφορές και τις αποδοχές των ασφαλισμένων στο σύνολο του εργασιακού τους βίου, ανεξαρτήτως του πόσα ένσημα έχουν συγκεντρώσει όταν υποβάλλουν την αίτηση (15ετία, 20ετία, 40ετία). Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», οι μελέτες που εκπονούνται στηρίζονται στην παραδοχή πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί καθολικά για όλα τα έτη ασφάλισης και όχι μόνο για τα χρόνια πληρωμής εισφορών από το 2011 και μετά.
Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως η σύνταξη προκύπτει βάσει του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία έτη του εργασιακού βίου για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, και του μισθού του τελευταίου μήνα για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και οργανισμούς του Δημοσίου. Κάτι τέτοιο οδεύει προς κατάργηση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας.
Τι θα ισχύει με το νέο σύστημα
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο νέος τρόπος υπολογισμού (εφαρμογή αναλογικότητας εισφορών-παροχών) φέρνει μειώσεις στις συντάξεις και προβλέπει μεταξύ άλλων και οριζόντιες περικοπές στην περίπτωση ελλειμμάτων, στο πλαίσιο της λεγόμενης «δημοσιονομικής ουδετερότητας των ταμείων».
Εδώ φέρονται να ασκούνται μεγάλες πιέσεις από την τρόικα, η οποία επιδιώκει να υπάρξει καθιέρωση πλήρους αναλογικότητας στον υπολογισμό των συντάξεων όχι μόνο για τα έτη ασφάλισης μετά το 2011, αλλά και μέχρι το 2010.
Κι όλα αυτά ενώ προωθείται ήδη η ενοποίηση των σημερινών ταμείων κύριας ασφάλισης σε τρεις φορείς, αρχής γενομένης από το 2015: ΙΚΑ (μισθωτοί), ΟΓΑ (αγρότες), ΕΤΑΑ-ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός υπερταμείου το 2017.