Δεν πέρασε πολλή ώρα από την πρωτοσέλιδη ανάρτηση του zougla.gr με τίτλο «Δεν είναι φίλος μου ο Μαρινάκης» όπου αναφέρεται ο προβληματισμός νομικών και δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο ο εφοπλιστής-εκδότης παρά την κατάσχεση του διαβατηρίου του, κατέφερε τελικά να του επιστραφεί το ταξιδιωτικό έγγραφο, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβγαλε σχετική ανακοίνωση.
Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, η χρήση αυτού του εγγράφου (διαβατηρίου) χρησιμοποιήθηκε
Όπως προαναφέρθηκε, άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε χρήση δικαιωμάτων που του δίνει ο νόμος για να ζητήσει το διαβατήριο που του είχε κατασχεθεί.
Τα δικαιώματα αυτά αφορούν πολύ σοβαρές υποθέσεις υγείας, δικής του ή των συγγενών του πρώτου βαθμού. Βάσει αυτής της διάταξης του νόμου η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε προσωρινά το διαβατήριο στον Βαγγέλη Μαρινάκη για χρονικό διάστημα μόνον δύο μηνών.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα :
»Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου.
»Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
»Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.
»Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες».
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αναμένεται η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το αίτημα ακύρωσης της διαταγής κατάσχεσης του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη, αίτημα που έχει υποβάλει ο ίδιος ο εφοπλιστής.
Το ΣτΕ έχει εκδώσει μία προσωρινή απόφαση αναστολής του αιτήματος Μαρινάκη που σημαίνει ότι η κατάσχεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή ισχύει μέχρι της τελικής απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.