Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο πέφτουν θύματα του trafficking, της εμπορίας ανθρώπων. Και πολλοί από αυτούς περνούν από την Ελλάδα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με θέμα το trafficking και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι συγκλονιστικά.

Με την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν από τις πατρίδες για τους… επίγειους παραδείσους, όπως τους παρουσιάζονται. Μόνο που ο δρόμος για τον παράδεισο περνά μέσα από την κόλαση.

Τα θύματα του trafficking είναι συνήθως ηλικίας 18 με 35 ετών και προέρχονται κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής, της Ασίας και της Αφρικής.

«Τα θύματα διασχίζουν την έρημο Σαχάρα με καραβάνια και δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες βιάζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Από τη Λιβύη και την Αλγερία όπου συγκεντρώνονται, προωθούνται μέσω Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Βανικιώτης.

Η Ελλάδα αποτελεί σταθμό στο δρομολόγιο που ακολουθούν τα κυκλώματα, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, της οικονομικής της ανάπτυξης και της συμμετοχής της στην Ε.Ε. Στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί κυκλώματα που εκμεταλλεύονται ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΑΔΑ, κατά την περίοδο 2003-2007 το 61% των συλληφθέντων για συμμετοχή σε τέτοια κυκλώματα ήταν Έλληνες. Από αυτούς το 70% είναι άνδρες που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης και χρησιμοποιούσαν τα κέντρα τους ως επιχειρήσεις-«βιτρίνα». Το 30% ήταν γυναίκες, συνήθως πρώην ιερόδουλες, οι οποίες στρατολογήθηκαν για να “εκπαιδεύσουν” τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Τα έσοδα τους είναι τεράστια και συνήθως υπάρχει επενδυτική καθοδήγηση από ειδικούς. Το πρόβλημά τους είναι η νομιμοποίηση των εσόδων από την παράνομη δραστηριότητά τους», ανέφερε ο κ. Βανικιώτης.

Όσο για την δομή των κυκλωμάτων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μοιάζει με αυτή των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Ο αρχηγός δεν φαίνεται πουθενά. Αυτός συντονίζει και είναι ο τελικός παραλήπτης των χρημάτων, διαχειρίζεται τον πλούτο».

Ένας από τους λόγους που το trafficking ανθεί στην Ελλάδα είναι και η ανεπάρκεια του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των θυμάτων, κάτι που επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα που ξεφεύγουν από το κύκλωμα, αρνούνται να καταθέσουν σε βάρος τους, επειδή δέχονται κάθε είδους απειλές. Για τη ζωή τους, για τη ζωή των συγγενών τους, ακόμα και ότι θα τους  κάνουν «βουντού». «Οι δουλέμποροι φροντίζουν να κακοποιούν και να βιάζουν τα θύματα φορώντας στολές αστυνομικών, ώστε να φωλιάσει στο μυαλό τους η ιδέα ότι οι αστυνομικές αρχές δεν πρόκειται να βοηθήσουν κι ότι είναι το ίδιο με τους προαγωγούς τους», ανέφερε  στο συνέδριο ο ψυχολόγος Σταύρος Μπουφίδης.

«Το θύμα είναι κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της πάταξης των οργανωμένων κυκλωμάτων. Αν δεν μιλήσει, χάνεται στον Καιάδα της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης», επεσήμανε σε χαιρετισμό του ο Θεόδωρος Σκαλακάκης, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα

Τις εργασίες του συνεδρίου απασχόλησε και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που συχνά έχει τη μορφή της παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προϊσταμένου του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ, Μανώλη Σφακιανάκη, «στη χώρα μας δεν παράγεται υλικό παιδικής πορνογραφίας, πολλοί είναι όμως αυτοί που πληρώνουν χρήματα για να το προμηθευτούν και να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες ορέξεις τους». Ο κ. Σφακιανάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόσφατη επίθεση που σημειώθηκε σε σχολείο του ΟΑΕΔ στον Ρέντη, λέγοντας ότι ο 18χρονος αυτόχειρας μιμήθηκε αντίστοιχους δράστες του εξωτερικού και ότι ήταν αναμενόμενο για τον ίδιο ότι μια τέτοια επίθεση θα συνέβαινε και στην Ελλάδα.