Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Επτά χρόνια έχουν περάσει από την πολύ σπουδαία, όπως διαφαίνεται, ανακάλυψη του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, ενός τεράστιου και πολύ σημαντικού μακεδονικού τάφου. Η ανακάλυψη είχε προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού, με τις εξελίξεις των ερευνών και τις αρχαιολογικές εκτιμήσεις να γίνονται σχεδόν καθημερινά για μεγάλο διάστημα πρωτοσέλιδα στον Τύπο, και πολλούς να κάνουν λόγο για ένα εύρημα αντίστοιχο -αν όχι σημαντικότερο- της Βεργίνας. Η κρυφή ελπίδα δε, ότι ίσως να πρόκειται ακόμα και για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας, δηλαδή τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παραμένει ακόμα, τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν όμως, σίγουρα δεν συνάδουν με το μέγεθος της σημασίας αλλά και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, σχετικά με την ανακάλυψη αυτή. Και το χειρότερο είναι, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πειστικός λόγος για αυτή την… επιστημονική «καθίζηση»: Ως γνωστόν, οι ανασκαφές διακόπηκαν απότομα και επί σειρά ετών επικρατούσε «σιωπή» για την Αμφίπολη, παρά μια γενική υπόσχεση από επίσημα χείλη, περί ανοίγματος του χώρου ως αρχαιολογικού μνημείου, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2020…
Οι αναίτιες αυτές καθυστερήσεις, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει εκτός από απογοήτευση, φημολογίες, μέχρι και παραφιλολογίες, σχετικά με τον πραγματικό λόγο που φαίνεται μια σπουδαία ανακάλυψη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να «θάβεται» στη λήθη της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας. Κάτοικοι της Αμφίπολης κάνουν λόγο για σκοτεινές «σκοπιμότητες», ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να… βλέπουν ακόμα και «αρχαιοκαπηλία» στον Τύμβο Καστά, και μάλιστα από οργανωμένα συμφέροντα!
Ο Όμιλος «Φίλοι για την ανάδειξη της Αρχαίας Αμφίπολης-Αμφιπολίτες» έχει κινηθεί και νομικά μάλιστα, με μήνυση δεκάδων σελίδων κατά παντός υπευθύνου, κάνοντας λόγο για αρχαιοκαπηλία και υπεξαίρεση ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στο μνημείο. Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας που εξέτασε τη μήνυση, την έθεσε στη συνέχεια στο αρχείο.
Ο Όμιλος επιμένει όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, θα απαντήσει με… μήνυση κατά του εισαγγελέα Σερρών και του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης για παράβαση καθήκοντος!
Στη μήνυση που υποβλήθηκε στις αρχές του 2019 γίνεται λόγος για «σκόπιμη και συστηματική αποσιώπηση», από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού και της ανασκαφικής ομάδας, των αρχαιολογικών ευρημάτων, μεταξύ αυτών ενός αγάλματος που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω στο περίφημο ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, καθώς και για «καθυστερήσεις τόσο στις αναλύσεις των σκελετών που εντόπισε η ανασκαφή, όσο και στην αποκατάστασή του ταφικού μνημείου».
Το zougla.gr δεν έχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στην πιστότητα όσων καταγγέλλονται στην εν λόγω μήνυση, που βρίσκεται στη διάθεσή μας και στη συνέχεια τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα, όπως αναφέρθηκε.
Το zougla.gr συνάντησε τον Αστέριο Τσίντσιφο, πρόεδρο του εν λόγω Ομίλου, έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, ο οποίος μας περιέγραψε τους λόγους που προέβησαν σε αυτή την καταγγελία. Σημειώνεται ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν γίνει γνωστό ότι η μήνυση μπήκε στο αρχείο και πριν την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που ακολουθεί παρακάτω.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού, καλούμενοι να σχολιάσουν την κατάθεση της μήνυσης την εποχή που υποβλήθηκε, έκαναν λόγο για «γραφικότητες και γελοιότητες». «Πρόκειται για ανθρώπους που εκτελούν συγκεκριμένη εργασία λαϊκισμού και δημαγωγίας. Τα όσα καταγγέλλουν είναι ανυπόστατα, αστήριχτα και απαράδεκτα. Είναι γελοία πράγματα που γίνονται καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Υπάρχει πλήρης καταγραφή του τι ακριβώς έγινε στην ανασκαφή και των ευρημάτων. Επίσης, καλό θα ήταν να ελεγχθεί το ποινικό μητρώο των καταγγελλόντων», ανέφερε πηγή του υπουργείου Πολιτισμού στην εφημερίδα Real News που είχε πραγματοποιήσει το σχετικό ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο του 2019.
Στις 9 Οκτωβρίου επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού εξήγγειλε ότι ο χώρος θα γίνει επισκέψιμος -σε «ειδικά κοινά», σε πρώτη φάση τουλάχιστον- κάπου το καλοκαίρι του 2022, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια ημερομηνία, για να διαψευστεί από την πραγματικότητα λίγο αργότερα… Τότε, το μνημείο εμφανίστηκε ξανά στην επικαιρότητα, αφού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξενάγησε εκεί τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.
«Και εγώ μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, από εκείνο το καλοκαίρι του 2014, δε μπορώ να βγάλω από τη μνήμη μου την εντύπωση και τη συγκίνηση που μου δημιούργησε η ανασκαφή εδώ, στην Αμφίπολη. Είμαι συγκινημένος και ως Έλληνας και ως Μακεδόνας. Πιστεύω ότι στις νέες χρηματοδοτικές προοπτικές, στο νέο ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ από τις υπηρεσίες αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», δήλωνε ο Επίτροπος, ενώ η υπουργός τόνισε:
«Είμαστε πλέον στο τέλος της ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών για το ταφικό συγκρότημα. Το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά. Υπάρχει μία μικρή απόκλιση στο χρονοδιάγραμμα, που δικαιολογείται από τις δυσκολίες που δημιούργησε ο COVID-19, αλλά θα την απορροφήσουμε. Οι υπηρεσίες είναι εδώ, παρούσες. Οι κεντρικές υπηρεσίες και η Εφορεία Αρχαιοτήτων δουλεύουν συστηματικά, ώστε, το 2022 το μνημείο να είναι επισκέψιμο σε ειδικά κοινά»…
Δείτε ακόμα: