«Οι εμβολιασμένοι μπορεί να αρρωστήσουν βαριά, μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ και μπορεί να πεθάνουν». Αυτό λέει ο πρόεδρος της Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, Απόστολος Καμπαρούδης σε συνέντευξη του για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Ο κ. Καμπαρούδης σημειώνει ότι είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για τα εμβόλια και εκτιμά ότι η λάθος εφαρμογή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αύξηση του αριθμού των μεταλλάξεων.

Γιατρέ τι είναι ανοσία και ποια είδη ανοσίας έχουμε;

Ανοσία είναι ειδικός μηχανισμός άμυνας των κυττάρων και των ιστών, γενικά του ανθρώπινου οργανισμού, έναντι ξένων ουσιών ή παθογόνων, όπως μικρόβια, ιοί και παράσιτα με στόχο να τις απενεργοποιήσει ή να τις καταστρέψει. Διακρίνεται σε:

– Φυσική που δεν απαιτεί προηγούμενη έκθεση στον παθογόνο μικροοργανισμό,

– Επίκτητη που αναπτύσσεται μετά από νόσο ή εμβολιασμό και ενεργοποιεί συγκεκριμένα, τα κύτταρα μνήμης.

– Μόνιμη που διαρκεί εφ’ όρου ζωής

– Παροδική που έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Τα εμβόλια τι είδους ανοσία προκαλούν;

Τα εμβόλια δημιουργούν επίκτητη ανοσία, αφού έχουν αδρανοποιημένους ιούς ή τμήματα ιών προκειμένου να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης αυτή η επίκτητη ανοσία μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική. Αυτό εξαρτάται και από το είδος ανοσίας που προκαλεί η ίδια η νόσος. Για παράδειγμα οι αναπνευστικοί ιοί στους οποίους υπάγονται και οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και οι κορωνοϊοί, ή δεν προκαλούν ανοσία ή προκαλούν παροδική ανοσία. Τα αντίστοιχα εμβόλια θα προκαλέσουν επίσης παροδική ανοσία.

Ποια είναι τα φαρμακευτικά δεδομένα για τα εμβόλια έναντι του Covid -19;

Καμία φαρμακευτική ουσία είναι ελεύθερη ανεπιθύμητων ενεργειών, επιπλοκών, νοσηρότητας και θανάτων. Πάντα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μια φαρμακευτική ουσία, εκτιμάται από την μια το θεραπευτικό όφελος και από την άλλη το σύνολο παρενεργειών, νοσηρότητας και θανάτων. Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί μια σειρά μελετών, από τη πειραματική μέχρι την τελική κλινική μελέτη και μια χρονική διάρκεια 3-5 ετών, προκειμένου να εκτιμηθούν στο σύνολο οι ωφέλειες και οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μα τα εμβόλια για τον Covid – 19 βγήκαν στην εφαρμογή μέσα σε ένα περίπου χρόνο. Με τα δεδομένα που μας λέτε είναι ασφαλή και ωφέλιμα;

Για τα εν λόγω εμβόλια πολλά είναι τα ερωτηματικά.

– Δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό προκαλούν ανοσία. Το αναφερόμενο από τις εταιρείες  90-95%, αν είναι αληθινό, είναι για τις πρώτες ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

– Δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία, αν είναι μόνιμη δηλαδή ή παροδική.  Απ’ ότι φαίνεται, και ομολογούν όλοι, είναι παροδική.

– Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών, επιπλοκών και θανάτων και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζουμε τίποτε για τις απώτερες επιπλοκές και ανεπιθύμητες ενέργειες. Ουσιαστικά η τελική φάση κλινικής μελέτης των εμβολίων γίνεται τώρα, σε πραγματικά δεδομένα, με τον μαζικό εμβολιασμό. Μετά την παρέλευση δύο τριών ετών, και εφ’ όσον καταγράφονται και παρέχονται τα αληθή στοιχεία, θα είναι η πλέον αξιόπιστη μελέτη, γιατί θα στηρίζεται σε δεδομένα τεράστιου αριθμού συμμετεχόντων.

– Δεν γνωρίζουμε την επίδρασή τους στον ρυθμό εμφάνισης των μεταλλάξεων και στην λοιμογόνο δύναμη των μεταλλαγμένων στελεχών.  

Τι ακριβώς εννοείτε;

Η λάθος εφαρμογή ενός εμβολίου μπορεί, με την πίεση που ασκεί στον ιό, να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μεταλλάξεων.

Αυτό συμβαίνει τώρα στον Covid – 19;

Πιθανότατα ναι, μιας και ο αριθμός των μεταλλάξεων είναι ήδη μεγάλος. Ακόμη αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό τα υπάρχοντα εμβόλια αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις. Αναφέρουν ένα ποσοστό γύρω στο 30% το οποίο όμως πιέζεται προς τα κάτω.

Τελικά αυτός που θα εμβολιασθεί πλήρως μπορεί να μολυνθεί από τον ιό; Μπορεί να είναι ασυμπτωματικός; Μπορεί να νοσήσει βαριά; Μπορεί να χρειασθεί ΜΕΘ; Μπορεί να πεθάνει; Μπορεί να μεταδώσει τον ιό;

Η καμπάνια που γίνεται προκειμένου να προωθηθεί ο εμβολιασμός είναι τελείως λάθος. Δίνει την εντύπωση ότι ο εμβολιασμένος είναι ελεύθερος και άτρωτος, ενώ ο μη εμβολιασμένος είναι ένα μίασμα της κοινωνίας και μάλιστα πολύ επικίνδυνο. Αυτό το βλέπουμε ήδη στην αντίδραση και πίεση των εμβολιασμένων προς τους ανεμβολίαστους που συχνά γεννά αισθήματα μίσους. Η απάντηση στο σύνολο των ερωτημάτων σας είναι «βεβαίως ναι». Ο εμβολιασμένος σαφώς και μπορεί να μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει και όταν είναι ασυμπτωματικός, με τον αέρα ελευθερίας που τον διακρίνει, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από ένα μη εμβολιασμένο που παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μπορεί να νοσήσει ελαφρά. Μπορεί να νοσήσει βαριά. Μπορεί να χρειασθεί διασωλήνωση και θεραπευτική υποστήριξη σε ΜΕΘ. Μπορεί και να πεθάνει.

Αυτό που τονίζεται και ισχύει για τα εμβόλια είναι η προσπάθεια μείωσης στο ελάχιστο του αριθμού αυτών που θα νοσήσουν και θα απαιτήσουν νοσηλεία και αυτών που θα πεθάνουν.

Για τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβώς μειώνουν αυτά τα μπορεί. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις, όμως μόνο ενδείξεις ακόμη, ότι όντως μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά όλων των παραπάνω μπορεί. Μένει στο επόμενο χρονικό διάστημα, αυτές οι ενδείξεις, μέσα από την αντικειμενική ανάλυση και μελέτη των αποτελεσμάτων να γίνουν αποδείξεις. Να επισημάνω λοιπόν, σε όσους σήμερα βάζουν την επιστήμη υπηρέτη της πολιτικής σκοπιμότητας και με βάση τον κανόνα που ισχύει στην ιατρική «Ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις», όσο τα συμπεράσματά μας βασίζονται σε ενδείξεις , καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το ότι αυτή την στιγμή το 5-7% των νοσηλευομένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι καθώς και το 2% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, πρέπει να μας ανησυχεί.

Μπορεί να θεωρείται επανάληψη αλλά για να γίνει ξεκάθαρο το ρωτώ. Πόσο μας  καλύπτουν τα εμβόλια  έναντι των μεταλλάξεων; Σε τι συχνότητα χρειάζονται νοσηλεία οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τον ιό;

Με τις σημερινές ενδείξεις, οι οποίες σίγουρα μπορεί να αλλάξουν, φαίνεται ότι όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία πλήρους εμβολιασμού τόσο ελαττώνεται το ποσοστό αυτών που προστατεύονται από την νόσο. Στην αρχή μιλούσαν για κάλυψη 85%, σήμερα μιλάνε για κάλυψη μόλις 50% . Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης πλέον συζήτησης για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης, μόνο που κατά την άποψή μου, η δόση αυτή πρέπει να είναι με τροποποιημένο εμβόλιο, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις ή τις μεταλλάξεις που επικρατούν.

Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σας επαναλαμβάνω, ελπίζοντας ότι δεν είμαι κουραστικός. Σήμερα το 5-7% των νοσηλευομένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι όπως και το 2% αυτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ, ποσοστά αρκετά υψηλά.

Με αυτά που μας λέτε ποια θεωρείτε ότι θα είναι η εξέλιξη;

Ο ιός ήρθε για να μείνει. Η ανοσία αγέλης που όλοι ευαγγελίζονται είναι δύσκολο να γίνει και θα αργήσει πολύ να γίνει λόγω της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης μεταλλάξεων. Ευχή λοιπόν είναι να συγκατοικήσουμε με έναν ιό πολύ λιγότερο απειλητικό για την ζωή μας, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. Δηλαδή, όπως αναφέρει και ο Dr M. Merson  Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στα Πανεπιστήμια Duke και Νέας Υόρκης, «μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός αλλά όχι με απειλητικό για την ζωή τρόπο. Το πιο πιθανό είναι να μοιάζει στο μέλλον με κοινό κρυολόγημα.» 

Με αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητη η καθολική εφαρμογή του εμβολιασμού;

Κατά την εκτίμησή μου ΟΧΙ. Στην παρούσα φάση πρέπει να στραφεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούνται ευπαθείς και ως εκ τούτου πιο ευάλωτες σε βαριά νόσο. Η λογική της κ. Παπαευαγγέλου, ότι παροδικά καρδιολογικά προβλήματα από το εμβόλιο στις νεαρές ηλικίες θα παρουσιάσουν σε μικρό ποσοστό κυρίως αγόρια 16-19 ετών και αυτά δεν θα αφήσουν κατάλοιπα δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Κανείς μας δεν ξέρει αν αυτό το περαστικό καρδιολογικό συμβάν αφήσει ένα βαθμό ευαισθησίας στα μετέπειτα χρόνια.

Και πάμε στην πολιτικά και επιστημονικά πιο δύσκολη, κατά την άποψή μου, ερώτηση. Είναι αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού;

Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Ένας φιλοσοφημένος καθηγητής μου έλεγε «τίποτε απόλυτο στη Ιατρική πλην της βλακείας». Ως εκ τούτου το να είμαστε απόλυτοι στην Ιατρική, ειδικά για γιατρούς που έχουν μακρόχρονη εμπειρία και έχουν δει τα μάτια τους εξαιρέσεις και εξαιρέσεις, είναι τουλάχιστον ηλιθιότητα. Γι’ αυτό και σας είπα ότι δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Με τα σημερινά δεδομένα που είναι:

– Η απαίτηση των ίδιων των εταιρειών για αποφυγή πάσης ευθύνης

– Η σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που με παρέμβαση των φαρμακευτικών εταιρειών, μιλά για πιλοτική εφαρμογή του εμβολιασμού, μη υποχρεωτικού και με ενυπόγραφη συγκατάθεση του υποβαλλόμενου σε εμβολιασμό

– Ο εν εξελίξει εμβολιασμός να αποτελεί ουσιαστικά την τελική κλινική φάση μελέτης των χαρακτηριστικών των εμβολίων

– Η μη παγίωση των ποσοστών ανοσολογικής κάλυψης, ανεπιθύμητων ενεργειών,  επιπλοκών, νόσου και θανάτων

Ο εμβολιασμός πρέπει να είναι προαιρετικός και όχι υποχρεωτικός.

Φυσικά εδώ μπορεί κάποιος να στηρίξει την υποχρεωτικότητα στην συνταγματική διάταξη που μιλά για την προστασία του συνόλου της κοινωνίας. Όμως υπάρχει και η άλλη συνταγματική διάταξη που μιλά για αυτοδιάθεση του ατόμου και σεβασμό της προσωπικότητας, ειδικά σε περιπτώσεις ασθένειας. Μην συζητήσουμε για τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων που έχουν καταπατηθεί όλοι.

Γενικά υπάρχουν πολλά λάθη στην διαχείριση αυτής της πανδημίας και υπάρχουν λάθη και στην διαχείριση των εμβολίων και των προγραμμάτων εμβολιασμού, ειδικά όταν συνυπάρχουν και εναλλακτικές προληπτικές και θεραπευτικές δυνατότητες. Ένα άλλο θέμα που επιτείνει το μέγεθος των λαθών είναι και οι ημερομηνίες λήξεως των εμβολίων που είναι ο Οκτώβριος του 2021. Θυμηθείτε την ιστορία με τα 15.000.000 δόσεις εμβολίου έναντι της γρίπης, αν θυμάμαι καλά, κάπου εκεί το 2009.

Εν τέλει, τον 21ο αιώνα, δεν μπορείς να προσπαθείς να επιβάλεις κάτι με το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα αμφιλεγόμενα στοιχεία. Πρέπει με νηφαλιότητα και υπομονή να καθίσεις να εξηγήσεις τις ωφέλειες  και να αναφέρεις τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν μπορείς να δημιουργείς κοινωνικές ομάδες αντίπαλες, με απόλυτα ρατσιστικά κριτήρια, που μπορεί να καταλήξουν σε ταραχές, συγκρούσεις και ακόμη, ακόμη απώλειες ζωής. Όλοι όσοι αυτή την στιγμή αρνούνται τον εμβολιασμό δεν είναι ψεκασμένοι ή αρνητές των εμβολίων.

Η μεγάλη μάζα αυτών που αρνούνται τον εμβολιασμό απαρτίζεται από:

Αυτούς που δεν δέχονται την φασιστική επιβολή των μέτρων και αυτούς που έχουν δικαιολογημένο σκεπτικισμό για το πραγματικό όφελος αυτών των συγκεκριμένων εμβολίων. Αυτές οι δύο ομάδες πληθυσμού πολύ εύκολα μπορεί να μεταπηδήσουν στην ομάδα των εμβολιασμένων με αλλαγή της συμπεριφοράς. Επίσης, αυτούς – και είναι πολύ λίγοι- που γενικά δεν δέχονται τους εμβολιασμούς.

Ειδικά γι’ αυτόν τον εμβολιασμό και τους Έλληνες οι έχοντες την εξουσία δεν θυμούνται την τακτική του Καποδίστρια που έβαλε φρουρούς να φιλάνε τις πατάτες.

Έστω και αυτή την στιγμή ας σκεφτούμε πιο λογικά και όχι θυμικά και ας θυμηθούμε την λαϊκή θυμοσοφία «Το γινάτι βγάζει μάτι» προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.