Αντιδράσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το κίνητρο της επιδότησης των επιχειρήσεων της Θράκης.

Σημειώνεται πώς ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση των βουλευτών της περιοχής ως προς την κατεύθυνση ενεργειών για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, ανέφερε πως τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν νέα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας με βάση τις παρούσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων βιοτεχνιών και βιομηχανικών ακριτικών περιοχών Χρήστος Γιορδαμπλής ανέφερε πως «το μέτρο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα που πήρε η πολιτεία για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα της περιοχής και πώς η κατάργηση του έτσι όπως έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, δυστυχώς θα επιφέρει δυσβάσταχτες επιπτώσεις στην περιοχή», και υπογράμμισε πως «η διακοπή του κινήτρου θα οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών εκατοντάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας εντός διετίας και πολλών χιλιάδων έμμεσων».

Μάλιστα με επιστολή του προς την αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, ο κ. Γιορδαμπλής επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση του κινήτρου και ζητά την άμεση συνάντηση της με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής «προκειμένου» ,όπως αναφέρει, να επανασχεδιάσουν το κίνητρο αυτό.

Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενους στους λόγους της κατάργησης του κινήτρου είπε ότι, υπάρχει ασυμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων ,αδυναμία χρηματοδότησης από το Εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην τόνωση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος όσον αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων-καθώς από το 2010 δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ στους δικαιούχους-, ο κ. Σταθάκης είπε ,πως η καταβολή των οφειλόμενων προβλέπεται να γίνει με εφαρμογή του κανόνα de minimis δηλ έως 200.000 ευρώ ανά τριετία σωρευτικά ανά επιχείρηση για το σύνολο των σχετικών επιδοτήσεων.

ΠΗΓΗ: ert.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης