Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Αλλάζει πορεία η κακοκαιρία «Ιανός», σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να μείνει σήμερα μακριά από την Κεντρική Πελοπόννησο και την Αττική, από όπου αναμενόταν να περάσει. 

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Μεσογειακός Κυκλώνας βρισκόταν ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και αυτή τη στιγμή η Ηλεία και η Μεσσηνία βρίσκονται στη δίνη του, με θυελλώδεις ανέμους να σφυροκοπούν την περιοχή. 

Στη συνέχεια η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί στα δυτικά της Κρήτης. 

Οι ρεπόρτερ με την κάμερα της Ζούγκλας παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ο «Ιανός» αναμένεται να εγκλωβιστεί στον Πατραϊκό κόλπο και να παραμείνει εκεί για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα στην περιοχή να προβλέπονται θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες. 

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά για 6-9 ώρες και στη συνέχεια θα κινηθεί νότια. Όμως ένα κομμάτι θερμής αέριας μάζας αποσπάστηκε από τον κυκλώνα, κινήθηκε βορειοανατολικά και αναμένεται να ενωθεί με επερχόμενο μελτέμι (βοριάδες) και να δημιουργηθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα χτυπήσουν την Κεντρική Ελλάδα. Προβλέπεται να επηρεαστεί η Μαγνησία, ενδεχομένως και η Φωκίδα.

Το Σάββατο αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλο όγκο νερού σε Αττική και Εύβοια. Αυτή η πρόβλεψη, κατά τον Νίκο Χαρδαλιά, αφορά το επόμενο 9ωρο. 

Video από το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Κουρούτα: 

Χάρτης με την προβλεπόμενη πορεία του «Ιανού»

Video με την πορεία του «Ιανού» από την Παρασκευή 10.00 π.μ. μέχρι την Κυριακή 10.00 π.μ.

 

Ο «Ιανός» έχει «μάτι» 50 χιλιομέτρων και ανέμους με μέση ένταση 90 χλμ./ώρα

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας, που κινήθηκε προς τη χώρα μας, εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» -δηλαδή απουσία νεφών- σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του, ενώ επικρατεί άπνοια στο κέντρο του.

Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χλμ./ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ./ώρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως, λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την Κουρούτα Ηλείας που κατέγραψε η Ζούγκλα το πρωί της Παρασκευής: