«Βροχή» οι προσφυγές κατά της αυτοδίκαιης αργίας στην οποία τίθενται δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα. Και τα δικαστήρια, με αντικρουόμενες αποφάσεις περισσότερο μάλλον σύγχυση προκαλούν στο ήδη «θολό» τοπίο της δημόσιας διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αποφάσεις έχουν εξατομικευμένο χαρακτήρα και δεν μπορούν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ν’ αποτελέσουν πρόκριμα και νομικό όπλο στα χέρια των δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις:
-Ο πρόεδρος του Η΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Χ. Βασιλάκης με προσωρινή διαταγή του ανέστειλε απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία εκπαιδευτικός που είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος. Ο εκπαιδευτικός φέρεται ενώ ήταν ήδη ωρομίσθιος στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού – Μηχανικών, να διορίστηκε και σε Δημόσια Τεχνολογικά Σχολεία (σ.σ πολυθεσία). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δεύτερη αυτή θέση που κατείχε ήταν νόμιμη και δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις για την πολυθεσία.
-Δεύτερος εκπαιδευτικός, προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει με διαδικασίες «εξπρές» (πρότυπη δίκη του Ν. 3900/2010) να εκδικαστεί η προσφυγή του και να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας που τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, λόγω της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Υποστηρίζει πως δεν έχει λάβει καν γνώση για ποια πειθαρχικά παραπτώματα κατηγορείται και ισχυρίζεται , όπως και ο πρωτος πως η αυτοδίκαιη αργία που προβλέπεται από τη μνημονιακή νομοθεσία είναι αντισυνταγματική και καταρρίπτει το τεκμήριο της αθωότητας.
– Με δύο αποφάσεις του χθες το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε αντίστοιχες αιτήσεις δυο υπαλλήλων, (του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ ) που ζητούσαν να ανασταλούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες «διαπιστώθηκε η αυτοδίκαια θέση τους σε αργία».
Διαβάστε επίσης:
Στα δικαστήρια η απόφαση για δημοσίους υπαλλήλους που τέθηκαν σε αργία
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα