«Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται ακόμα μία συντηρητική τακτοποίηση των εκκρεμών λογαριασμών στις συνεχώς αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όμως με αβέβαιο αποτέλεσμα» υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης για τις διατάξεις ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πολυνομοσχέδιο.
«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νέου σχεδίου νόμου Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προβλέπεται η έως και 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ρύθμιση των βεβαιωμένων προς τις ΔΟΥ και Τελωνεία του Κράτους ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η παραπάνω τροποποίηση αποτελούσε πάγια θέση της ΕΣΕΕ, καθώς δύναται να ανακουφίσει την πολύπαθη ελληνική αγορά και να προσδώσει μία νότα αισιοδοξίας στις υπάρχουσες δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία της οικονομίας μας.
Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς σε εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των συνολικών τους υποχρεώσεων μέχρι και τις 31.12.2012. Η παραπάνω παράλειψη αδικεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ευσυνείδητους υπόχρεους, οι οποίοι θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο ελληνικό κράτος έσπευσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να ενταχθούν στο τότε υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο» τονίζει ο κ. Κορκίδης.
«Για λόγους ισονομίας και αξιοκρατίας, θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη διάταξη-ρύθμιση, προκειμένου να επιβραβεύσουν εκείνους τους υπόχρεους που όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για τις επιζήμιες συνέπειες των οφειλών τους απέναντι στο Δημόσιο και στο κοινωνικό σύνολο, αλλά τουναντίον επέδειξαν μεγάλο αίσθημα ευθύνης» προσθέτει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
«Η ΕΣΕΕ και οι μικρομεσαίοι της αγοράς πιστεύουμε ότι ο οδικός χάρτης των ρυθμίσεων που φέρνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου χρειάζεται διορθώσεις και βελτιώσεις» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη