Στο «κόκκινο» θα βρεθεί η απειλή από ακραία ζέστη για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλείται από τους καύσωνες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες εκτιμήσεις του συστήματος HEAT-ALARM, αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά εκδίδονται προειδοποιήσεις στην Ελλάδα

Η επιβάρυνση που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της επίδρασης θερμών περιβαλλοντικών συνθηκών ή/και αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας (π.χ. εργασία σε χωράφι) αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Για αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου HEAT-ALARM, εκδίδονται προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. θερμική εξάντληση) ή ακόμα και στον θάνατο (θερμοπληξία).

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προειδοποίησης, κάθε ένα από τα οποία αξιολογεί τον βαθμό και την επικινδυνότητα της θερμής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικές παραμέτρους (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία), αλλά και τα χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος), το επίπεδο ένδυσης και τη σωματική δραστηριότητα μέσων ανθρώπων διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται γυναίκες, ηλικιωμένοι/ες και εργαζόμενοι/ες σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι/ες ανήκουν στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού.

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο κατά την θερμή περίοδο (Απρίλιος-Οκτώβριος) του 2024. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια έκδοσης προειδοποίησης, αλλά και συνολικά για τη θερμή επιβάρυνση και το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, μπορούν να βρεθούν στο παρακάτω βίντεο, αλλά και εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο της θερμικής καταπόνησης θα παραμείνει την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Επισημαίνεται δε, ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

 

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και οι σχετικές προειδοποιήσεις αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου (https://theheatalarm.wordpress.com/faq-in-greek/), το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ) στο πλαίσιο της Δράσης «3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών” (Αριθμός Έργου: 06885).

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και οι σχετικές προειδοποιήσεις αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου (https://theheatalarm.wordpress.com/faq-in-greek/), το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ) στο πλαίσιο της Δράσης «3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών” (Αριθμός Έργου: 06885).

Δείκτης δυσφορίας από τον Θοδωρή Κολυδά για την Πέμπτη 11/07

Αναλυτική ενημέρωση έδωσε σε ανάρτησή του στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς για τους δείκτες δυσφορίας που θα προκαλέσει την Πέμπτη 11/07 προκαλεί η ζέστη και οι ακραίες θερμοκρασίες. Στο κείμενό του αναφέρει:

 

 

Αναλυτικά το κείμενο του Διευθυντή της ΕΜΥ επισημαίνει:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ WBGT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/7/2024
✅Οι Δείκτες Δυσφορίας ή θερμικής καταπόνησης εκφράζουν την ικανοποίηση ή μη του ανθρώπου από το περιβάλλον και τις επικρατούσες συνθήκες. Δίνουν μια καλή εκτίμηση των συνθηκών που επικρατούν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένα άτομα, παιδιά, στους ανθρώπους με πνευμονικές παθήσεις πχ. άσθμα, αθλητές, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και γενικά στις ομάδες ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
✅Οι δείκτες αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, τη νέφωση, την ηλιακή ακτινοβολία (χωρικά και χρονικά). Ο βιοκλιματικός δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) έχει επιλεγεί ως χαρακτηριστικός δείκτης θερμικής καταπόνησης .
✅H χρήση του συνιστάται στο πρότυπο ISO 7243 (Ergonomics of the thermal environment), και χρησιμοποιείται συμβουλευτικά στην Οδηγία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
✅Από το 2013 στην εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας (ΑΔΑ: ΒΕΖ8Λ-ΑΗΣ) γίνεται αναφορά για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων το καλοκαίρι. Το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβεί σε μέτρα για την προστασία της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων και την αναθεώρηση της σχετικής Οδηγίας, έχει συνάψει συνεργασία με την ΕΜΥ για την εκπόνηση μετρήσεων πλησίον μετεωρολογικών σταθμών αεροδρομίων.

Τσατραφύλιας:«Μαραθώνιος ζέστης μέχρι τουλάχιστον 25 Ιουλίου»

Για… μαραθώνιο ζέστης τουλάχιστον 25 Ιουλίου, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης